Home » Авторски страници, политика

Високата смъртност и проблемите в българското здравеопазване

2021.10.09 Няма коментари
Spread the love

Снимка: Скрийншот от видео на БТА

На 2 октомври т.г. в Пресклуба на БТА в София се провежда пресконференция с участието на проф. Лъчезар Аврамов, който прави презентация под надслов „COVID-19 – медицински проблем или политическа катастрофа“. В брифинга участват и Александър Томов, д-р Христо Дамянов – създател на Център за лечение на онкоболни, клиницист с дългогодишна практика, г-жа Гъделева, пациент на д-р Дамянов, която се е излекувала от Ковид чрез иновативни методи, разработени в този център още преди 15-16 години, и свързани с всякакви вирусни заболявания.

Подзаглаието на презентацията на проф. Аврамов е: „Злоупотребата с науката пречи повече от невежеството“. Той заявява, че микробилогията и генетиката са създала проблема Ковид-19. Споменава за общностен документ на Европейския съюз и за национален план на България за посрещане на епидемични проблеми с вируси, създадени преди това, което се случи на света в края на 2019 г. Критикува работата на Националния оперативен щаб /НОЩ/ за борба с коронавируса, говори за плашенето на населението и всяваването на паника, за прекъсването на лечението на хронични заболявания, отменянето на планови операции, за имуносупресията, за това откъде идва недоверието към управляващите. Споменава и за аналитичен доклад, поръчан от министъра на здравеопазванието в края на май т.г., и за повишените нива на смъртност миналата година ноември-декември месец, отчетени в този доклад. Според данни от доклада, цитирани от проф. Аврамов, на всеки официално починал от Ковид, двама души са починали от друго през ноември-декември м.г. (Числата, цитирани от проф. Аврамов, са – общо 33 хил. души починали, от които 13 300 – починали от коронавируса.) А в периода март-май тази година на всеки починал от Ковид има един починал от друго, нямащо общо с Ковид. Професорът представя сравнителни графики за смъртността в България, отчитащи и предишни периоди (края на 2016 – началото на 2017 г.), когато е имало грипна епидемия и са починали около 7000 души. Точно толкова хора са починали и в края на миналата година, казва Аврамов.

„Ако не се бяха намесили НОЩ, Бойко Борисов, в значителна степен разбира се и Световната здравна организация и свързани с нея фирми и структури, ние нямаше да разберем, че има такава пандемия, както не разбрахме през 2017-га годита“ – заявява той. Цитира и данни на Центъра за защита правата в здравеопазването (чийто изпълнителен директор до неотдавна е бил служебния министър д-р Кацаров), според които общата смъртност в България през 2019 г. е била 15,5 на 1000 – най-висока в света. През първите 11 седмици на миналата година и първото тримесечие на тази година тази смъртност достига нови рекорди. През 2020 г. смъртността в България надминава 21 на 1000 души.

„Цялата тази епидемия се развива в един медицински и политически контекст – смята проф. Аврамов и цитира извлечение от отчет на министъра на здравеопазването от 15 септември т.г. – Първо, продължителността на живота у нас е най-малка, в сравнение с всички други страни от ЕС, детската смъртност е сред най-високите, пациентите доплащат от джоба си най-много – 50 %, което е около 5 млрд. лв., ние сме втората страна в Европа с най-малко медицински сестри на глава от населението, налице са тежки регионални диспропорции в предлаганата медицинска помощ, несправедливо разпределение на средствата между медицинските специалности.“

Проф. Аврамов смята, че маса хора са починали от неправилно лечение. Говори и за това, че основен принцип при ваксинирането е да се ваксинират само здрави хора. Принцип, който вече не се спазва. Това да се правят палатки и да се ваксинира всеки, който мине по улицата, е в някакъв смисъл престъпно, защото не се знае после какво ще се случи с него, казва той.

Твърдението, че за този вирус няма лечение, е просто лъжа – казва Аврамов. Споменава и за Центъра за лечение на онкоболни на д-р Дамянов, където са били разработени методи за борба с грипни и други вирусни инфекция, защото за онкоболните това е много важно. И този център няма нито едно усложнение и нито една смърт в резултат на инфекции. Един такъв метод е лечение е с витамис С, друг – т.нар. озонотерапия. Предишните управляващи са били информирани надлежно за тези методи и въобще не са им обърнали внивание. Сегашните също са информирани.

На 9 март самият Лъчезар Аврамов се разболял от Ковид, като състоянието му било определено като много тежко, на прага на интензивното отделение. Той отива да се лекува в Центъра на д-р Дамянов с озонотерация и витамис С, без никакви антибиотици или други медикаменти. И след шест дни, по думите му, се възстановява.

Проф. Аврамов споменава за изследване на Центъра за контрол на болестите на САЩ и за т.нар. коефициент на смъртност при инфекции (вероятност за настъпване на смърт при различни възрастови групи). 0,002 % е коефициент на смъртност при заразавяне с Ковид-19 във възрастовата група 0-17 години – казва проф. Аврамов. Във възрастовата група 18-49 години този коефицинет е 0,05 %, което е далече под този за грипа. Във възрастовата група 50-64 – има някакъв скок, там вече е сравнимо с грипа, казва той. А за възрастовата група над 65 години – коефициентът е 9 % вероятност за смърт. Т.е. само в тази група и частично в предишната според проф. Аврамов има рискове, заслужаващи ваксиниране. Освен това за всички, които имат признаци, трябва да се подобри лечението. И да се използват и алтернативни методи за лечение. Нужна е и профилактична озонотерапия за лекарите и медицинския персонал – подчертава Аврамов.

Високата смъртност в България като цяло е следствие от политиката в здравеопазването, която според проф. Аврамов е организирано престъпна. При тази политика, всяка година, когато се разглежда здравният бюджет, за болнично лечение отидат 60 %, за лекарства – 30 %, а за профилактика и превенция – само 10 %. Поддържа се максимален коннигент тежко болни хора. При това, при бюджет от 10 млрд., съставен от 5 млрд. обществени средства и 5 млрд. частни средства на пациентите, най-малко 2-3 млрд. лева се крадат – заявява Аврамов. И хората се лекуват лошо. Трябва дълбока здравна реформа – демонополизация, изваждане на лекарите от статута им на търговци и пациентът да е в центъра на вниманието. Защото сега в центъра на вниманието са парите и печалбите на болниците – завършва проф. Аврамов.

Г-жа Гъделева разказва на брифинга за своето лечение от Ковид-19 с алтернативни методи в Центъра на д-р Дамянов. Тя подчертава колко важно е да се щади имунната система на хора с хронични онкологични заболявания, когато те се зарязат с Ковид или други вируси.

Д-р Христо Дамянов казва на брифинга, че в Центъра, който ръководи, отдавна лекуват онкоболни, които имат вирусни инфекции, с алтернативни методи. Тези методи са интравенозна озонотерапия, високи дози витамин С и биомагнитна терапия. От Центъра се опитват да огласят тези методи, да споделят своя опит, но институции и медии не им обръщат внимание. Няма правна наредба за иновативните методи. Около 20 хиляди годишно загиват в България от онкологични заболявания, а най-вероятно са и повече – подчертава д-р Дамянов. Нивата на заболеваемост са много високи.

Болничното лечение в страната ни е в критична ситуация, смята д-р Дамянов. Здравеопазването се нуждае от спешни реанимационни действия и коренна промяна.

„В момента обществото ни е разделено на антиваксъри и ваксъри, аз ги наричам ваксърджии, казва д-р Дамянов. Т.е. двуполюсен модел, в който има тотален дисбаланс. А всички знаем, че всички кризи са продукт и резултат от дисбаланс, било то политически, икономически и пр. В днешно време медицинският дисбаланс е нещо страшно, защото от него загиват хора.“

„Аз например съм лекар, който съм защитил дисертация относно използването на интравизикална БЦЖ ваксина за лечение на онкоболни. Т.е. по никакъв начин никой не може да каже, че съм антиваксър. Само че аз съм антиваксърджията, в противоположност на всички тия, които ежедневно излизат и демонстрират какво чудо било това ваксинотерапията и как без нея загиваме едва ли не.“

Ваксините имат своето сериозно място, особено при тежки инфекциозни заболявания като холера, тиф и пр., смята д-р Дамянов. Но случаят с вирусните заболявания, според него, е различен. А в момента се прави чудовищна пропаганда за ваксинотерапия и се лъска имиджът на псевдонауката – смята той.

 

Видеозапис от брифинга – ТУК.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.