Home » Авторски страници, политика

Кандидатът на Статуквото

2021.10.09 Няма коментари
Spread the love

Кандидатът за президент на ГЕРБ проф. Атанас Герджиков и кандидадът за вицепрезидент Невяна Митева. Снимка: БГНЕС

Абсолютно излишно е – според скромното ми и никого не ангажиращо мнение – да се обсъждат качествата на Герджиков като личност.

Това не е избор на кой е по-по-най-кадърен или почтен, или възпитан, или Убав…

Герджиков – иска ли го или не го иска – е кандидатът на Статуквото. Негова евентуална победа ще бъде победа на Статуквото. От победата му в огромна степен ще спечели уродливото лице на това Статукво – ББ.

Статуквото е грозно и безпътно, не (само) защото е ужасно корумпирано, арогантно като поведение, цинично като език и проолигархично.

Главният проблем е, че Статуквото, ако продължи, не може да се промени. То е утвърдила се система на консумация на властта с присвоявания в особено големи размери и с престъпно нехайно, отблъскващо отношение към знаещите и можещите, младите и амбицираните за ефективна и пълноценна реализация на способностите си хора. Статуквото няма визия, няма стратегия, то е пошло като управленски манталитет и неспособно да генерира свои позитивни и конструктивни алтернативи.

Днес говорих с кадърен млад човек, който не може да реши дали да остане тук да реализира знанията си, заради които се е сдобил с диплома на Запад. Казах му, че отхвърлянето на Статуквото дава шанс за Промяна (друг е въпросът дали тя ще се осъществи). Но, ако Статуквото не бъде отхвърлено, Промяната е невъзможна и реализацията му, на младия човек, тук е безперспективно усилие. Властта на всички нива при това Статукво няма нужда нито от такива като него, нито от дипломи като неговата.

В този смисъл Герджиков е една опасна, коварна, в някакъв смисъл подла и несъмнено вредна кандидатура. Той и да не иска това, става лице на Статуквото. Чрез него Статуквото ще се опита да оцелее. Чрез него Статуквото ще потърси реванш за изминалата половин година на плахото си и свръхчастично, повърхностно отхвърляне.

Герджиков е спасителният пояс на ББ. Той е последната надежда на ББ да се върне на черен джип във властта. А, ако се върне, ние ще видим и другата страна на нрава му. И тогава тежко и горко ни. ББ е страшно злопаметен и помни като слон всичко изречено и всеки изрекъл нещо по негов адрес.

Ето защо е абсолютно ненужно да се коментират качествата на Герджиков като личност. Те са без каквото и да било значение в случая. Герджиков е в ролята си на маската, на мимикрията, на фасадата, на булото на злокачественото образувание, което изпива жизнените сокове на България – Статуквото. Той е де факто подставеното лице на Злото, лишаващо България от бъдеще. Злото, което тайно се надява Герджиков най-случайно да победи. Тогава то, Злото, ще подпали джипката отново. И ще бъде – уверявам Ви – наше чудо, та ничие…

 

Проф. Николай Слатински

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.