Home » Избрано, история, политика

Представяне в София на ІІ и ІІІ том сборник доклади “Съдбата на българите в Западните покрайнини”

2021.09.08 Няма коментари
Spread the love

.

Материал на ГЛАС ПРЕСС

Снимка: ГЛАС ПРЕСС

В деня на българското Съединение, на 6 септември, от 18.00 часа, в Национална спортна академия на ул. “Гургулят” № 2 в София, бяха представени ІІ и ІІІ том сборник доклади „Съдбата на българите в Западните покрайнини”. Мероприятието, за огромно съжаление, протече при минимален медиен интерес, единствено присъстваха журналисти от информационна агенция БГНЕС и портал ГЛАС ПРЕСС.

Общата оценка е, че трите сборника „Съдбата на българите в Западните покрайнини” са ценни, не само заради позабравените исторически факти, продължаващата опасностт от великосръбската националистическа идеология за мира и сигурността на Балканите и Европа, но и преди всичко заради независимостта на авторите от конюктурното мислене и историческите школи, нещо, което ги превръща в настолна книга за национално осъзнаване не само за българите в Западните покрайнини, но и за журналисти, политици и дипломати от двете страни на границата.

На представянето присъстваха повечето от авторите на докладите в сборниците, представители на Граждански комитет „Западни покрайнини”, КИЦ „Босилеград” и представители на българските организации в Западните покрайнини от Босилеград и Цариброд, както и софийски граждани.

Събитието беше уважено от Генералния консул на Република България в Република Сърбия, Димитър Цанев, и бившия посланик в Белград, Радко Влайков.

В продължилото почти два часа представяне, авторите на докладите представиха гледните си точки по проблемите на българите в Западните покрайнини. В последвалата дискусия имаше доста емоционални изказвания с песимистични, но и оптимистични виждания.

Двата сборника съдържат по 11 доклади, под общата редакция на проф. Лозан Митев, в които основно се обсъждат различни аспекти от положението и трагичната съдба на българите в Западните покрайнини, видени през призмата на сръбско-българските отношения и отношенията на важните геополитически събития от миналото и настоящето.

ІІ том с доклади, под заглавието „Съдбата на българите в Западните покрайнини 100 години след Ньой”, е от 2019 година, но поради пандемичната обстановка и последвалите ограничения, не можа да бъде представен пред българската общественост.

Повечето от докладите са на базата на исторически документи и съвременни анализи. Дадени са обяснения и оценки за великосръбския национализъм и вековните му претенции към българските земи. Жертвата естествено са българите в Западните покрайнини, подложени на всички известни в историята методи на национална и културна асимилация. Българската външна политика е подложена на критика, а изведените заключения излизат от рамките на стандартните политически и исторически клишета и стереотипи.

От независимата позиция на авторите – д-р Валентин Янев, проф. Лозан Митев, доц. д-р Иво Янев, Едвин Сугарев, Стоян Райчевски, Иван Николов, Никола Григоров, Людмил Спасов, Зденка Тодорова и Христо Христов – докладите в сборника са израз на свободната интелектуална мисъл и са ценно четиво за всички, които се занимават или интересуват от темата Западни покрайнини.

В изказването си проф. Митев каза, че проблемът Западни покрайнини е почти непознат за младото поколение българи и особено за младото поколение български политици, които трябва да бъдат най-активни и подготвени в процеса на решаването му.

Организатори на представянето бяха Граждански комитет „Западни покрайнини” и КИЦ „Босилеград”.

 

Източник: ГЛАС ПРЕСС

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.