Home » Авторски страници, политика

Размножаване на кандидати за депутати – водещ политически опит от Русия

2021.09.06 Няма коментари
Spread the love

.

В Русия предстоят избори. Те ще се състоят три дни – на 17, 18 и 19 септември. Но не само тридневните избори са иновацията през тази година.

Вестник „Новая газета“ разказва за друга нова изборна технология, която от редакцията наричат „размножаване на кандидати за депутати“.

В случая те пишат за своя сътрудник-колумнист Борис Лазаревич Вишневски, който е и кандидат за Държавната дума и Законодателното събрание в Санкт Петербург.

Ето какво пише за него в Уикипедия:

Борис Лазаревич Вишневски (роден на 15 октомври 1955 г., Ленинград) – руски държавник, политолог, журналист, публицист, общественик, политик, опозиционер. Ръководител на фракцията „Яблоко“ в Законодателното събрание на Санкт Петербург от 22 септември 2016 г. В миналото – депутат от Московския окръжен съвет в Санкт Петербург (1990-1993 г.), председател на Постоянната комисия по въпросите на самоуправлението. Лауреат на наградата на Съюза на журналистите „Златно перо на Русия“.

Новая газета“ съобщава, че пред предстоящите избори Борис Вишневски започна да се размножава, или по точно неговото име се размножи – в избирателните списъци.

Борис (Лазаревич) Вишневски обяви кандидатурата си за Държавната дума през май 2021 г. в 216-и избирателен район. На 6 юли 2021 г. Зелената партия номинира своя кандидат Борис (Иванович) Вишневски в същия 216-и избирателен район.

На 17 юли 2021 г. избирателната комисия в Санкт Петербург обяви регистрацията и на трети номиниран кандидат Борис Вишневски, този път с бащино име Генадиевич. Тоест, в случай на успешно събиране на подписи за попадане в списъците, то в тях ще има трима кандидати подред с името Борисов Вишневски в бюлетината.

Двама Борисовци – Иванович и Генадиевич – се оказаха сходни в едно: никой никога не беше чувал за тях. И, според журналистическото разследване на „Новая газета“, това са двама новопреименували се бивши политически дейци.

В България са ни известни случаи, когато партии със сходни имена се появяваха в изборните списъци. Дали, ако у нас отпаднат номерата на партиите и на кандидатите, то няма да се въведе този водещ руски опит?

Повече за случая в Петрбург – четете на руски ТУК.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.