Home » Авторски страници, история, политика

113 години (не)зависимост. Басня за сътрудничество и независимост

2021.09.24 Няма коментари
Spread the love

.

„Non ducor, duco.“ („Не ме водят, аз водя.“)

Манифест към българския народ документира Независимостта на България, провъзгласена на 22 септември 1908 г. в църквата „Св. четиридесет мъченици“ в старата столица Велико Търново. Ето част от Манифеста, обявен от княз Фердинанд: „Винаги миролюбив, Моят Народ днес копнее за своя културен и икономически напредък…. Такова е желанието на Народа Ми, такава е неговата воля…. Българският народ и Държавният му глава не могат освен еднакво да мислят и едно да желаят. Фактически независима, държавата Ми се спъва в своя нормален и спокоен развой… Аз и Народът Ми искрено се радваме….“

Обърнете внимание на притежателните местоимения в единствено число относно народа и държавата, използвани в Манифеста. Макар и обяснимо, понеже българската държава тогава е монархия, това подчертаване на ролята на монарха, свидетелстват и за онзи дух на абсолютизъм, който Фердинанд носи в личността си, която е обидно далеч от заветите на Васил Левски за чиста и свята република.

Днес, 113 години след провъзгласяването на България за независима държава, в честотния речник на думите, използвани от български политици, на първите места са „евроатлантически ценности“, „Европейски съюз“ и „НАТО“,  изричани така хвалебствено сервилно, както преди 32 години – „светло бъдеще“, „Съветски съюз“ и „Варшавски пакт“. И преди, и сега пак забравяме националното достойнство и независимостта. Господа, госпожици и госпожи политици, сътрудничество, базирано на зависимост, е васалитет, а не независима държава.

Когато сътрудничеството е съчетано с независимост, се получава „Сътрудничество и независимост правят силата“ – по-полезен и по-достоен български призив. За него трябват политици, верни на „Не ме водят, аз водя“ – водачество, базирано на независимост, достойство и народолюбие.

Басня за сътрудничество и независимост – „Басня за нациите“

Вижте първите три реда (от горе надолу) – те са кратка и ясна илюстрация на политическите магарета в 45-то и 46-то Народно събрание. Но преди това, през XIV век френският философ Жан Буридан поставя две, вързани с едно въже, магарета (мулета), точно по средата между две купчини сено – с еднакъв размер и качество. Както се вижда от приложената рисунка, двете буриданови магарета ясно ни показват, че сътрудничеството е по-добро от конфликта. Когато се опитват самостоятелно да достигнат до купчината сено, двете магарета остават гладни, и двете губят (lose-lose solution).* Когато седнат и размислят – без някой да им налага решението си – те достигат заедно първо едната, после другата купчина сено и се нахранват. Така и двете магарета печелят (win-win solution). И, за разлика от българските политически магарета успяват да просъществуват.

Тази басня е препоръчително да се чете и препрочита от всички политици. Поведението на сътрудничество има и здравословен заряд. В книгата The Stress of Life, публикувана през 1956 г., професор Ханс Селие писа, че един от начините да намалим действието на вредния стрес (дистрес) е да си сътрудничим едни с други. И още, с функционално магнитно резонансно изображение (fMRI) се вижда, че едни и същи мозъчни структури и молекули участват в опосредстването на сътрудничеството и удоволствието. А в опосредстването на независимостта, достойнството и почтеността?

Важнослов

В годините на демокрацията внукът на Фердинанд дойде в България и ние, наивните българи, обезкуражени от Иван Костов, го избрахме за министър-председател, като казваше „Вервайте ми“. Повярвахме му и той ни излъга за онези 800 дни, както излъга и за имотите си (в интервюто на Кеворк Кеворкян). Сега „Продължаваме промяната“ казват „Вярвайте ни“ – и, въпреки че звучи по-оптимистично  (и по-българско като език), може би не само промяната, но и илюзията продължава.

И независимостта на България, повече от век след нейното провъзгласяване, продължава да е символично романтична, отколкото действителна – след 3 март 1878 г. България е зависима от Русия и Германия, в периода 1944–1989 г. – от Съветския съюз, сега – от Европейския съюз и САЩ.

 

Д-р Георги Чалдъков

–––––––––––––––––––––––––––––––––

* Б.а.: Тeзи представители на семейството на конете (Equidae) по-късно са наречени „буриданови магарета“, въпреки че векове преди тях Аристотел в „Небето“ (De Caelo) е описал гладен и жаден човек, който е поставен на еднакво разстояние между храна и вода, но той не може да реши да яде или да пие – и така остава гладен и жаден. Като българските депутати в 45-то и 46-то Народното събрание. А в 47-то?

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.