Home » Авторски страници

20 години от 9/11

2021.09.11 Няма коментари
Spread the love

Рhoto credit: NIST. Всички снимки в публикацията са от документалната поредица на National Geographic „11 СЕПТЕМВРИ: ЕДИН ДЕН В АМЕРИКА“

Днес се навършват 20 години от трагедията на 11 септември 2001 г. Срутените кули близнаци на Световния търговски център в Ню Йорк, падналият самолет в Пенсилвания и атаката срещу Пентагона ще се помнят още дълго като едно от най-травматичните събития за САЩ и не само.

Рhoto credit: NIST

Преди 20 години четири самолета, летящи над източната част на САЩ, бяха превзети координирано по едно и също време от малки групи похитители. Тези самолети бяха използвани после като управляеми ракети, пълни с жертви, които се насочиха към знакови сгради в Ню Йорк и Вашингтон.

Рhoto credit: NIST

Два от похитените самолети се врязаха в кулите близнаци на Световния търговски център, които рухнаха пред невярващите очи на света. Третият – в западната стена на Пентагона. Четвъртият самолет се разби в поле в Пенсилвания, след съпротива на пътниците срещу терористите. Тази съпротива изглежда предотврати атака на сградата на Капитолия във Вашингтон.

Рhoto credit: U.S. Navy/Eric J. Tilford

В резултат на атаките на 11 септември 2001 г. загинаха общо 2977 души (без да се броят 19-те загинали похитители). Повечето от жертвите бяха в Ню Йорк. 2606 загинаха в кулите близнаци – същия ден или по-късно, в резултат на наранявания. Загинаха и всичките 246 души пътници и екипажите на четирите самолета. 125 души бяха убити след атаката на Пентагона. Сред пострадалите на 11 септември бяха граждани на 77 държави. Хиляди хора бяха ранени или по-късно развиха заболявания, свързани с атаките. Сред тях и пожарникари, които са работили сред токсичните отломки на срутените сгради.

.

.

.

“На днешния ден забавяме ход и с минута мълчание отдаваме почит към жертвите на нападенията срещу кулите на Световния търговски център, Пентагона и Полет 93. Подхождаме смирено и с внимание. Даваме си сметка, че е непосилно за словото да опише непреодолимата загуба на човешки живот; болката на оцелелите; куража на всички онези, притекли се на помощ, с риск за собственото им здраве и живот; страданието на хилядите опечалени семейства, намерили сили да продължат напред в името на отнетите им близки и роднини.”се казва в изявление на Министерството на външните работи на Р България, по повод атаките на 11 септември 2001 г.

.

Рhoto credit: Department of Defense/Tech. Sgt. Cedric H. Rudisill

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.