Home » Авторски страници

National Geographic ще представи документална поредица за 9/11

2021.08.12 Няма коментари
Spread the love

Рhoto credit: Library of Congress/Carol M. Highsmith

В памет на атаките от 11 септември в Ню Йорк, Вашингтон, окръг Колумбия, и Пенсилвания, преди 20 години, National Geographic ще представи премиерно „11 СЕПТЕМВРИ: ЕДИН ДЕН В АМЕРИКА“ – документална поредица от шест части, която проследява събитията от деня на атаките, в някои случаи – минута по минута, чрез интригуващи разкази от първо лице на хора от спешните екипи и оцелели, които са били на мястото на събитието.

Рhoto credit: NOAA

„11 СЕПТЕМВРИ: ЕДИН ДЕН В АМЕРИКА” е документална поредица за събитията от 11 септември, създадена в официално партньорство с 9/11 Memorial & Museum. Първи епизод от продукцията направи своята премиера на 11 юни на филмовия фестивал „Трайбека“ като част от официалната селекция. Поредицата е в официалните селекции и на фестивала „AFI DOCS“ и Международния фестивал за документални филми в Шефилд.

Рhoto credit: NIST

Разработена и продуцирана от награждаваната с „ЕМИ“ компания „72 FILMS“ („Династията на Северна Корея отблизо“) и изпълнителните продуценти, носители на „ЕМИ“ и „ОСКАР“ – Дан Линдзи и Ти Джей Мартин, неподправената и въздействаща поредица ще бъде излъчена в четири поредни вечери по National Geographic с премиера на 1 септември, от 22 часа.

Поредицата се простира в седем часа, като първият епизод е с дължината на пълнометражен филм.

Рhoto credit: NIST

За да създаде поредицата, екипът преглежда 951 часа архивни кадри, някои от които не са показвани досега, и създава завладяващо и заредено с емоции 7-часово описание на този съдбоносен ден отпреди 20 години. Сериалът представлява задълбочен поглед отблизо към трагичните събития, които са засегнали живота на мнозина и отразява героичните постъпки, себеотрицанието и смелостта на непознати, които се спасяват взаимно с цената на всичко. Поредицата разкрива триумфа на човешкия дух, когато той е изправен пред огромно изпитание.

В рамките на три години създателите на филма интервюират 54-ма души общо 235 часа, за да разкажат подробно и в хронологичен ред историята на 11 септември от първо лице.

Рhoto credit: NIST

Кинематографичният подход, използван при създаването на тази поредица, помага на зрителите да се потопят в архивните кадри и разказите на хората, преживели тези събития преди 20 години. От момента, в който пожарникарите и полицаите в Ню Йорк са изпратени при Световния търговски център през онази септемврийска сутрин, до миговете на самите сблъсъци и последвалия хаос. National Geographic проследява деня чрез забележителни архивни кадри и снимки, направени от журналисти и случайни хора.

Архивът включва непоказвани досега моменти, сред които има кадри на двете кули, заснети от околните апартаменти и улици веднага след двете атаки със самолети, от пункта за пострадали пред самите сгради и от първите мигове след сблъсъците, както и от спасителните акции през този ужасяващ ден.

Рhoto credit: U.S. Navy/Eric J. Tilford

„Всички помним точно къде сме били на 11 септември 2001 г. Освен трагедията, хаоса и тъгата, помним и невероятните героични подвизи, себеотрицанието и човечността, на които станахме свидетели през този ден.“ – споделя Кортни Монро – президент, National Geographic Content. „С тази поредица имаме за цел да обезсмъртим тези истории и да продължим традицията на National Geographic да разказва истински и въздействащи истории, които показват по-дълбокото значение на важни исторически събития.“

Всеки от епизодите на сериала хвърля светлина върху героизма, провокиран от събитията на 11 септември. Хора, рискували живота си, за да спасят тези около себе си, си спомнят своите преживявания и ги разказват от първо лице. Това са хора от спешните екипи, служители в Световния търговски център и добри самаряни, станали свидетели на случващото се. Всички те споделят своите преживявания, като някои от тях го правят за първи път.

Рhoto credit: U.S. Navy/Mate 2nd Class Jim Watson

Сред разказите са и тези на първия началник от нюйоркска пожарна, пристигнал при Световния търговски център сутринта на 11 септември, на пожарникар, излязъл от Северната кула, точно преди тя да рухне, и на парамедици, дошли първи на мястото. Те описват тежките мигове, които са преживели, докато са търсили оцелели сред развалините. Включени са и разкази на случайни хора, които описват как са ги спасили, след като са попаднали в капан в кулите под планини от бетон.

Показани са и паралелни истории – на хора в кулите, които са били на прага на смъртта, и на техните спасители, за които е било най-важно да спасят живота на непознат.

Рhoto credit: FEMA

„С тази поредица се надяваме да изведем на преден план истинските човешки преживявания от 11 септември по начин, който ще почете и жертвите, и оцелелите след атаките. Сериалът не разглежда геополитическите последствия, а се фокусира върху преживяванията на хората, които са били там“ – споделят продуцентите Дан Линдзи и Ти Джей Мартин. „Чрез своите документални филми National Geographic предлага безпрецедентен достъп и за нас е огромна чест, че работихме по този проект в партньорство с нашите приятели от „72 Films“, Nat Geo и 9/11 Memorial & Museum.“

Photo Credit: Department of Defense

Изпълнителният продуцент и съосновател на „72 Films“ Дейвид Гловър добавя: „Чрез задълбочения достъп до кадри и истории от първо лице на хора, които смело споделиха преживяванията си с нас, поредицата дава надежда, че в мигове на тежки изпитания можем да се справим, ако работим заедно.“

Рhoto credit: Department of Defense/Tech. Sgt. Cedric H. Rudisill

„11 СЕПТЕМВРИИ: ЕДИН ДЕН В АМЕРИКА“ е създаден от „72 Films“за National Geographic. Изпълнителни продуценти са Дан Линдзи, Ти Джей Мартин и Дейвид Гловър. Джо Бини е консултант, а Керълайн Марсдън е продуцент на сериала за „72 Films“. Керълайн Пейн е изпълнителен продуцент за National Geographic.

.

Мария Каракостова,

NatGeoBulgaria

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.