Home » Авторски страници, политика

ЗА или ПРОТИВ партиите?

2021.09.11 Няма коментари
Spread the love


Два лозунга, които Ви програмират:

1. Ние сме против партиите!
2. Не трябва да гласуваме!

Хората които използват тези лозунги, са тайните агенти, яростни защитници на статуквото!
Първият лозунг Ви казва – не правете партии, не участвайте в партии и в политическия живот на страната. Там вече има достатъчно играчи, които не Ви искат. Новите ще пречите на статуквото.
Вторият Ви казва същото. Не гласувайте, не участвайте, бъдете пасивни.

Но, само ако гласувате, можете да смените съотношението на силите. Само ако гласувате, можете да дадете възможност на някой нов играч да провежда политика, по-различна от тази, която е в момента.

Партиите са инструмент, чрез който големи групи от хора могат да реализират и защитават своите интереси в политиката.

Знаем, че всеки инструмент може да бъде използван и за добро, и за лошо. С една брадва можете да цепите дърва, но можете да убиете и човек. Инструментът не е виновен, а тези, които го използват.

Що се отнася до гласуването – това е единственият начин да избирате тези, които да Ви управляват. Дали ще гласувате за партия, дали ще гласувате на референдуми, или в тайни комитети, на събрания и митинги – ще трябва да гласувате. Ако не гласувате, Вашето мнение няма значение. В противен случай става въпрос за диктатура и тогава Вас никой, никога и за нищо няма да Ви пита. Народите по света имат възможност да гласуват последните 100-200 години и това е една от основните придобивки, свързани с правата на човека.
Тези, които постоянно повтарят, че партиите са вредни – по принцип, без да разглежда тяхната политика – и агитират, че не е необходимо да се гласува на изборите, са лъжци и манипулатори, които си поставят за цел да неутрализират инициативите хора в обществото. Само чрез гласуване можем да сменим тези, които ни управляват. Това е най-лесният и законен начин да упражним правото си на суверен.

Ние, като граждани, съгласно измененията от 26.05.2016 г. в Изборния кодекс, сме задължени да гласуваме*. Но благосклонното статукво не налага никакви наказания за неупражняване на задължението ни. Като по този начин статуквото поощрява всички свои симпатизанти – тоест хората, които не гласуват.

Не ставайте жертва на агентите на статуквото!
Гласувайте, ако искате да измените нещо България!
Станете част от активното гражданско общество.

 

Румен Байчев**

———————————————————————————————————
* Цитат от Конституцията на Р. България:
Чл. 10.
Изборите, националните и местните референдуми се произвеждат въз основа на общо, равно и пряко избирателно право с тайно гласуване.
Чл. 12.
(1) Сдруженията на гражданите служат за задоволяване и защита на техните интереси.
(2) Сдруженията на гражданите, включително синдикалните, не могат да си поставят политически цели и да извършват политическа дейност, присъщи само на политическите партии.

И цитат от Изборния кодекс:
Чл. 3. (1) (Изм. – ДВ, бр. 39 от 2016 г., в сила от 26.05.2016 г.) Изборите се произвеждат въз основа на всеобщо, равно и пряко избирателно право с тайно гласуване и осигуряват свободно изразяване на волята на избирателите. Гласуването е задължително, извършва се лично от избирателя и представлява изпълнение на гражданския му дълг.
(2) Всеки избирател има право на един глас.

** Румен Байчев е завършил Ленинградския институт за точна механика и оптика през 1990 г. и е магистър със специалност “Оптикоелектронни прибори и системи”, инженер-физик изследовател. Дълги години е живял в Русия, а преди няколко години се е завърнал в София. От неотдавна той е основател на нова партия Събрание, която, за разлика от досега съществуващите партии, има за цел да реализира в живота принципите на Доверителната демокрация.

 

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.