Home » Авторски страници

5 пъти повече нови БГ граждани, в сравнение с преди 3 години

2021.07.21 Няма коментари
Spread the love

.

Близо 5 пъти са се увеличили новите български граждани през 2020-та, в сравнение с преди 3 години. И жител на Хонг Конг е получил БГ гражданство, привлечен от лесния достъп до бизнес и образование.

Радж Делик с българския си паспорт

3 пъти повече лица са придобили българско гражданство през първите 6 месеца на 2021 г. – 8 060 на брой, в сравнение със същия период на 2017 г. – 2 618. Близо 5 пъти са се увеличили новите БГ граждани през 2020 г., в сравнение с 2017-ма на годишна база. 16 709 лица са придобили българско гражданство за миналата година, според доклада за дейността на Комисията по българско гражданство. За сравнение, през 2019 г. са 8 887 души – двойно по-малко, за 2018 г. –  8 362, а за 2017 г. – 3 380. За 01.01.-30.06.2020 г. общо 6 387 лица са придобили българско гражданство, което е с 1 673 по-малко за същия период на тази година, според изнесения отчет на Комисията. Ако се запази възходящата тенденция, за цялата 2021 г. увеличението може да е повече от 5 пъти,, в сравнение с 4 години назад.

Забелязва се засилен интерес от страна на лица извън ЕС към получаване на български паспорт, освен от хората с български произход, посочват от юридическа кантора „Респект консулт“. В годината на пандемия много граждани от Великобритания, Хонг Конг, Китай, Турция и Украйна са търсели консултациите им. Най-много запитвания идват по линия на релокация на бизнес, закупуване на имоти с инвестиционна цел, пребиваване и гражданство, обобщава адвокат Николай Василев от „Респект консулт“.

Последният случай, по който адвокатите работели, е бил на мъж от Хонг Конг. Той желаел гражданство в страна от ЕС. “Нашата работа е да презентираме България като подходяща, да убедим клиентите, че това е тяхното място и да извървим трудния административен път заедно с тях”, казва Катерина Гушкова, управляващ съдружник на „Респект консулт“. Тя е специалист с дългогодишен опит в областта на стопанското право, част е от експертния екип, учредил и развиващ Тракия икономическа зона. Мъжът от Хонг Конг е успял да подаде документи за пребиваване по старата редакция на Закона за чужденците – с покупката на държавни ценни книжа /ДЦК/. Тази опция позволяваше на чуждестранни лица след инвестиция от поне 1 000 000 лева /или 512 000 евро/ в ДЦК да получат разрешение за постоянно пребиваване. Това обаче е само началото към получаване на български паспорт. За да не разкриват конфиденциална информация, адвокатите от „Респект консулт“ лаконично отбелязват, че при мъжа от Хонг Конг водещият фактор за придобиване на гражданство са били децата му. С български документ на тях им се отварят широки възможности за образование в целия ЕС, а цената му ще бъде като за европеец. От пролетта на тази година вече не съществува възможността за получаване на разрешение за постоянно пребиваване с покупката на държавни ценни книжа.

Сега хитът сред чужденците от страни извън ЕС е да участват в колективни инвестиционни схеми и алтернативни инвестиционни фондове, казва адвокат Василев. Сумата за инвестиция отново е 1 милион лева и се търси удвояване година след получаване на постоянно пребиваване, за да се придобие българско гражданство.

В момента актуалните възможности за постоянно пребиваване са: инвестиции в размер на 2 000 000 лева, чрез придобиване на акции или облигации на български търговски дружества, които се търгуват на Българската фондова борса; инвестиции в размер на 1 000 000 лева за придобиване на права по концесионни договори на територията на Република България; или за придобиване на акции в колективни инвестиционни схеми или алтернативни инвестиционни фондове с произход България; инвестиции в Приоритетни инвестиционни проекти. Лица, извършващи дейност по Сертифицирани по Закона за насърчаване на инвестициите проекти, също могат да се възползват от тези възможности.

Един от 11 440-те придобили българско гражданство на основание български произход през 2020 г. е Радж Делик, дигитален номад, изпълнителен директор на Crypto Finance, първата украинска консултантска компания в областта на крипто валутите. Има свой YouTube канал с видео уроци за търговия с криптовалути и инвестиции. Млад, успешен, семеен, с две деца. “Винаги съм имал мечта да получа българско гражданство, защото баща ми е етнически българин”, споделя Радж. Българско гражданство не се взима лесно и бързо, посочват от „Респект консулт“, които му съдействат при кандидатстването и получаването на документа. Аргументите на Радж Делик да стане собственик на български паспорт са, че: България е една от страните, които предоставят много оптимално данъчно облагане. Негов приятел от Италия има регистрирана фирма само в нашата страна, защото може да плаща по-малко данъци и е по-удобно да прави бизнес. Като български гражданин Радж Делик може да участва в различни бизнеси, като например рециклирането, на територията на целия ЕС.

 

Катя Стайкова

Тракия икономическа зона

——————————————————————————————–

Бел.ред: Надяваме се, че придобиването на българско гражданство за чужди граждани с български етнически произход няма да предмет на корупционни практики, които бяха наблюдавани, верига от посредници и бюрократичните спънки. Придобиването на българско гражданство на етнически българи от историческите български общности не бива да зависи от техните икономически възможности. Надяваме се също, че придобиването на българско гражданство от чужди граждани на друго основание ще бъде добре законодателно премислено и адекватно изпълнявано.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.