Home » Авторски страници, Избирателни секции, политика

Има ли нарушения в изборната секция в Гринфийлд парк (Монреал) и защо ЦИК мълчи?

2021.07.29 Няма коментари
Spread the love

.

На редакционния имейл на Еврочикаго получихме следното писмо:

“Пиша Ви за нередности в избирателна секция СИК № 322500328 в Гринфийлд парк, Монреал, Канада. От изборния ден досега, на страницата на ЦИК фигурира протокол с явни нередности. Писано е до ЦИК и ЦИК отказва да даде отчетност и прозрачност, както и да свали и поправи протокола. Даниел Кътев е писал до ЦИК. Няма отговори и реакции. Грешният протокол продължава да фигурира на страницата на ЦИК. Вероятно се касае за явни злоупотреби и вписване на лични данни и подписи на хора-фантоми.

Препращам Ви за информацията текст, разпратен до различни медии:

При нас има проблем с една избирателна секция в Монреал – Гринфийлд парк.

Гласували в секцията пишат до ЦИК, за да искат обяснение защо има дописани 212 човека, а са гласували 201.

Дописваните хора са само тези, които са се явили на място, без предварителна регистрация чрез предварително подадено заявление към ЦИК. Явилите се на място без заявление попъкват декларация 22, дописват се с личните си данни (номер на паспорт или лична карта) и се подписват. След това се допускат да гласуват. Предварително подалите заявления са 68. Това кара хората да си зададат въпроса кои са тези 212 човека, които са дописвани, а не са гласували. Откъде са взети техните лични данни и подписи.

Писано е до ЦИК. ЦИК отговаря, че наистина това число е невъзможно, но не предоставя никакво обяснение, отчетност и прозрачност, както и не дава обяснение защо е приет сгрешен протокол, качен е на страницата им и продължава да стои там, след като им е известно, че е сгрешен.

Този протокол може да намерите на страницата на ЦИК.


.

В тази секция се случват нередности от 04.04.2021 г., за които постоянно се пише и сигнализира до ЦИК. ЦИК не само, че не реагират на тези сигнали, а сякаш работят в полза на нарушителите.” – завършва писмото.

А ето един коментар от Фейсбук по темата:

“Какво пречи в една секция БЕЗ наблюдатели и напълно контролирана от привърженици на една партия (както в Гринфинпарк) магически накрая на деня на гласуват дописаните?
Ако ЦИК не контролира т. 2, то тя на другите избори може да е много по-голяма и да се използва картата за “мъртво” гласуване. Тъй като броят на декларациите за дописване НИКЪДЕ не се описва.”

По повод горното, редакцията ни се присъединява към изразените опасения и това, че ЦИК остава безучастна за голяма част от жалбите и предупрежденията на гражданите, и дори на международните наблюдатели на изборите. Като доказателство може да посочим нашия сигнал и публикация за нарушения в Аржентина, Испания, и евентуално в Турция, оставен само за сведение (вж. линк). Нещо повече, на последните избори в изборната секция в Аржентина бе извършен рецидив, независимо от нов сигнал до ЦИК.

Ето това е причината пишещият тези редове да е против гласуването по пощата, към което призовават някои политици и лица от изпълнителната власт.

П. Стаматов

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.