Home » Авторски страници, политика

Питане до ЦИК относно СИК в Буенос Айрес и в Леон

2021.04.02 Няма коментари
Spread the love

.

Днес до Централната избирателна комисия бе изпратено Заявление за достъп до обществена информация, във връзка с възможни нарушения на Изборния кодекс в секционни избирателни комисии в Буенос Айрес, Аржентина, и в Леон, Испания, както и с други въпроси. Писмото има входящ номер НС-29-19/02.04.21 г.

Следва съдържанието на заявлението по ЗДОИ до ЦИК.

 

До

Г-н Александър Андреев,

Председател на Централната избирателна комисия

 

ЗАЯВЛЕНИЕ ЗА ДОСТЪП ДО ОБЩЕСТВЕНА ИНФОРМАЦИЯ

 

от Петър Димитров Стаматов, основател на интернет портал www.EuroChicago.com

Адрес, телефон и имейл за кореспонденция…

(б.р.: Следват съответните данни.)

от Мариана Христова Атанасова, редактор на EuroChicago

Адрес, телефон и имейл за кореспонденция…

(б.р.: Следват съответните данни.)

 

Уважаеми г-н председател,

На основание Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ), заявяваме искане да получим по електронен път (на имейл) или на електронен носител (CD) информацията, която интересува нас и наши читатели, и за която Ви питаме по-надолу.

Първо искаме да отбележим, че нашият сайт, носител на награда на Съюза на българските журналисти за българска медия в чужбина, от години следи изборните процеси в България и зад граница. Членове от нашия екип са участвали като международни наблюдатели, участвали са в предложения за изменения в Изборния кодекс и Закона за българите в чужбина. Ето защо на редакционния ни имейл наши читатели често се обръщат с въпроси по важни теми, свързани с изборите.

Във връзка с получена информация за възможни нарушения на Изборния кодекс са и следващите ни въпроси.

1. В списъка на петчленната избирателна комисия на СИК – Буенос Айрес (Аржентина), са включени трима души, които не владеят български език, каквото е изискването на Изборния кодекс. Това са аржентинци, които са с българско гражданство, заради своите корени.

При разговор по телефона със секретаря на ЦИК, г-жа Севинч Солакова, ни бе отговорено, че сигналът за нередност е взет само за сведение, но не е предприето никакво действие, защото въпросните членове на СИК са били и друг път в подобна комисия. Предполагаме, че г-жа Солакова се позовава на доклад на Николай Николов от заседание на ЦИК от 29 март т.г. и протокол №322.

Възниква, обаче, резонен въпрос – дори въпросните лица да са били включвани като членове на СИК в минали избори, без да отговарят на необходимите изисквания – това означава ли, че с решението си от тази седмица настоящата Централна избирателна комисия превръща нарушенията на Изборния кодекс в редовна практика?

В тази връзка искаме да ни отговорите още:

2. Получавани ли са в ЦИК други сигнали за членове на комисии, които не знаят достатъчно български език, както изисква Изборният кодекс, и какви решения са взети по тези случаи?

3. Признават ли се за редовни документи и протоколите, подписани от подобни лица?

4. Кой носи отговорност за подобни нарушения на Закона?

Освен това Ви информираме, че в Секционна избирателна комисия № 322300204, Леон (Испания), която е от 5 членове, най-важните постове в нея се заемат от едно семейство – съпруг, съпругата му и синът им, което е в нарушение на закона, че членовете на избирателна комисия не може да бъдат помежду си съпрузи или във фактическо съжителство, роднини по права линия, братя и сестри. Ето кои са председателят, зам.-председателят и секретарят на СИК № 322300204:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Георги Рачев Георгиев
ЗАМ.-ПРЕДСЕДАТЕЛ: Николина Георгиева Георгиева
СЕКРЕТАР: Росен Георгиев Георгиев

(Вж. приложената снимка)

Нещо повече – според публикация в брой 484 на „Нова дума“ (Испания), Георги Рачев Георгиев е бил уличаван преди години в нарушения на български разпоредби, като е декларирал неверни бройки на децата в откритото от него „училище“, за което е трябвало да връща получени от българската държава пари.

Но и това не е последно – за семейството се знае, че е в тесни връзки с партия от доскорашната управляваща коалиция. А Георги Георгиев дори е бил кандидат за депутатско кресло.

Т.е., имаме фрапиращ случай, при който нарушенията са в няколко посоки – членовете са от едно семейство, представители са на една и съща политическа формации, имат мнозинство в комисията, поведението им в миналото не е било безукорно и т.н.

Във връзка със секцията в Испания въпросите ни са следните:

5. Кой извършва проверка за конфликт на интереси в секционните комисии?

6. Получавани ли са в ЦИК други сигнали за подобни нарушения и какви решения са взети по тези случаи?

7. Ще се признаят ли за редовни документи и протоколи, подписани от подобни свързани лица?

8. Кой носи отговорност при открити конфликти на интереси?

И последно – в началото на годината отправихме запитване към Президенството да поискат справка, колко държавни средства за медийни пакети не са върнати в хазната, в нарушение на Изборния закон.

Получихме следния отговор:

“Централна Избирателна Комисия /ЦИК/ със свои решения определя реда за предоставянето и разходването на средствата за медийни пакети в изборите, провеждани за членове на българския парламент и на Европейския парламент. Съгласно Изборния кодекс /чл. 178 – чл. 180/ ЦИК администрира ползването на медийни пакети по време на избори. Вашето предложение е интересно и актуално и ще бъде своевременно отправено към ЦИК.” (линк).

Нашият 9-и въпрос е: Какво отговорихте на Президентството и може ли да посочите точната сума на невърнатите пари за медиини пакети, както и кои партии и коалиции са нарушителите на ИК?

Очакваме да получим в законовия срок Вашето решение по ЗДОИ на посочените в началото електронни адреси (или, ако решите – на CD, на указания български пощенски адрес).

С уважение,

Петър Стаматов
Мариана Христова

02.04.2021 г.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.