Home » Авторски страници, Е-Списание

САЩ най-после наложиха санкции на Пеевски

2021.06.02 Няма коментари
Spread the love

Снимка: От сайта на БНР

Преди около пет години сайтът Еврочикаго първи съобщи за въвеждане на глобалния закон Магнитски в последните дни от управлението на Барак Обама. Впоследствие многократно сме писали, че има български политици, които би трябвало да попаднат под ударите на този закон. Като например ТУК.

Публикувахме и отвореното писмо на сайта Биволъ с призив „Не подкрепяйте и не укрепвайте българската мафия!“ (link).

Ето какво съобщи БНР на своя сайт:

Службата за контрол на чуждестранните активи към Министерството на финансите на САЩ наложи санкции на три български лица за значителната им роля в корупцията в България, както и техните мрежи, обхващащи 64 организации. Това се казва в съобщение на сайта на американското финансово министерство.

От него става ясно, че мерките са насочени срещу Васил Божков, представен като „известен български бизнесмен и олигарх“, Делян Пеевски – „бивш депутат“, и Илко Желязков, бивш заместник-ръководител на Държавната агенция за технически операции.

„Корупцията не само лишава гражданите от ресурси, но и подкопава институциите, предназначени да ги защитават. Това публично обявяване на санкции срещу лица в рамките на глобалната програма за санкции по закона „Магнитски“ показва, че сме ангажирани да се борим с корупцията, където и да се проявява тя“, заявява Андреа Гаки, директор на службата за контрол на чуждестранните активи.

За Васил Божков в съобщението се твърди, че на няколко пъти е подкупвал държавни служители, сред тях „настоящ политически лидер“, както и бившият шеф на разформированата Комисия по хазарта. Божков също така е планирал по-рано тази година да предостави неуточнена сума пари на бивш държавен служител и на български политик, за да му помогнат да създаде канал за влияние на руски политически лидери върху български официални лица.

За Делян Пеевски от американското Министерство на финансите твърдят, че „редовно е бил замесен в корупция“, използвайки влиянието си и подкупи, за да избегне обществено внимание и да упражнява контрол върху ключови институции и сектори от българското общество. През септември 2019 година Пеевски е работил активно, за да повлияе негативно върху местните избори от 27 октомври същата година. Пеевски е преговарял с други политици да им осигури политическа подкрепа и позитивно медийно отазяване, в замяна на протекции от криминални разследвания, твърдят от Вашингтон.

Илко Желязков – бившият заместник шеф на ДАТО – е описан от американското ведомство като „фронтмен“ (подставено лице), чрез което Пеевски е участвал в корупционни действия. Пеевски е използвал Желязков в корупционна схема с издаване на документи за пебиваване на чуждестранни граждани.

С наложените на Божков, Пеевски и Желязков санкции се блокират цялата им собственост и собственически права, които се намират в САЩ. Забранява се на лица в Съединените щати транзакции с техни активи.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.