Home » Авторски страници, българи зад граница

Българите в Одеса почетоха паметта на Ботев

2021.06.03 Няма коментари
Spread the love

.

На 2-ри юни 2021 г., от 12:00 ч., по инициатива на Всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна“ в Одеса, Украйна, се проведе церемония на полагане на цветя пред паметника на Христо Ботев. За да почетат паметта на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България, се събраха представители на Българския културно-просветен център „Аз Буки Веди“ и Българския младежки клуб „Актив“. Събралите се представители на българската общност в Украйна пред паметника на Ботев изразиха благодарност пред делото на непоколебимия борец за свободата на България. Учениците от БКПЦ „Аз Буки Веди“ рецитираха творбите на гениалния поет.

Ръководството на Всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна“:

Всяка година все повече ни отдалечава от важните исторически моменти, но това не е повод да забравяме великите подвизи на нашите предци. Христо Ботев е символ на борба, родолюбие и промяна. Чрез словото той успява да събуди хиляди български сърца, чрез делото – да обедини хиляди български герои. Голяма част не се върнаха, но всички те върнаха България. Нека помним нашата история и достойно я предаваме на бъдещето поколение “.

В знак на признателност за голямата роля в Освобождението на България, на 13 ноември 2009 г., по инициатива на Всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна“, бе открит паметник на Христо Ботев.

 

Всеукраинската обществена организация   

„Конгрес на българите в Украйна“

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.