Home » Авторски страници, българи зад граница

Тържество за края на учебната година в БНУ “Климент Охридски” – Ричмънд

2021.06.10 Няма коментари
Spread the love

Успешно завършване с игри в парка на БНУ „Климент Охридски“ към „Българска акдемия в Ричмънд“, Вирджиния.

„Детство мое, реално и вълшебно, детство мое, така си ми потребно.
Все се мъча света да обгърна, яхнал пръчка при тебе да се върна.“

На 5 юни 2021 г. (събота), с тържество в парка приключи третата успешна учебна година за учениците от БНУ „Климент Охридски“ в Ричмънд.

В слънчевия съботен предиобед в Echo Lake Park с добро настроение и трепет се стекоха ученици, родители и гости, дошли да отпразнуват успешното завършване на тази необичайна онлайн учебна година. И макар годината по необходимост да беше виртуална, то завършекът й си беше изцяло присъствен. За съжаление, въпреки огромното желание да присъстват, поради непредвидено, продължило часове наред, задръстване на магистралата между Вашингтон, ДС и Ричмънд, Вирджиния, г-н Бойко Хаджийски – завеждащ Консулска служба в Посолството на Република България във Вашингтон ДС, и съпругата му Мария не успяха да присъстват на събитието.

Но това не попречи на г-н Хаджийски чрез телефонна връзка да поздрави всички учениците от Българско неделно училище „Климент Охридски“ за успешното завършване на учебната година и да пожелае още много успехи на училището и за в бъдеще. Както и да обещае, че ще изпрати по пощата носения в него и предвиден за случая подарък: книга с афоризми на Марк Твен на английски език и в превод на български език, за да разпали желанието на децата да четат на български език.

По стар обичай, училището тържеството започна с на химна на Република България и реч на директора, г-жа Гюлджан Хадживелиева. След като поздрави всички ученици, родители и гости с „Добре дошли“, г-жа Хадживелиева помоли всички присъстващи да се изправят и да отдадат едноминутно мълчание в чест на 2 юни – Деня на Христо Ботев и всички загинали революционери за свободата на България.

След това речта на директора продължи с кратък обзор за напълно успешната, макар и виртуална учебна година. Последва и поздравителната част, в която децата от всички класове изпълниха рецитал със стихове, посветени на учителя, и с това благодариха за усърдната и всеотдайна работа на своите учители.

Дойде ред и на най-тържествената част, в която директорът на училището с гордост от отличното представяне на своите ученици през годината им връчи удостоверенията за проведеното обучение. Като по традиция с удостоверението всеки ученик получи и интересна книга на български език, която да може да чете през лятната ваканция.

Звученето на български весели ученически песни и споделената почерпка с донесената от всеки гост храна допринесоха за създаването на атмосфера, че всеки е част от едно голямо българско семейство.

Накрая дойде и най-очакваната за децата част от тържеството: отбелязването на 1 юни – Деня на детето, с много игри с награди и забавления. Децата с ентусиазъм и хъс се хвърлиха в игрите на стрелба с топка по цел, надпревара с чували, състезание за преместване на чаши с помощта на водни пистолети и други. И естествено за победителите (а и за всички участници) имаше награди.

Училището беше осигурило и малък подарък за всеки отличник, който децата получиха на тръгване! Всички бяха щастливи и горди от постигнатите с много усилия и труд учебни резултати. Какъв прекрасен завършек на успешно приключилата учебна година! Ваканция, здравей!

„Детство мое, така си ми потребно. Все се мъча света да обгърна, яхнал пръчка при тебе да се върна.“

Повече информация за училището и снимки от събитието може да намерите на фейсбук страницата му: Richmond Bulgarian Academy / Българско неделно училище „Климент Охридски“.

.

Текст и снимки:

Офелия Цицкова

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.