2024-04-17

1 thought on “След Пеевски, „Магнитски“ трябва да удари кукловодите му. И #ЛУСТРАЦИЯ!

  1. СЕНЗАЦИОННО: Президенти, премиери и главни прокурори са в списък на ДС, трябва лустрация, хвърли ”бомба” Методи Андреев

    Става дума за една идея от 2013 г., която аз лично съм предлагал на различни политически партии, но тогава проблемът с голямата държавна корупция в България беше още в началото. Това е законодателство насочено към т.н. лустрация против корупцията. Това каза пред Фрог бившият депутат Методи Андреев.

    Известно е, че през 1996 г. парламентарната асамблея на Съвета на Европа гласува с голямо мнозинство една резолюция, която даваше възможност на страните от новите демократични режими от Източния блок като България да въведе законодателство, което чрез лустрация да ограничи възможността лица, били на ръководни постове в тоталитарните общества и социалистическите партии, както и такива, които са били агенти или сътрудници на комунистическите тайни служби, да заемат определени държавни длъжности за определен срок от време. Те бяха известни като публични длъжности или като публични дейности. Това бе направено със закона за досиетата в България но без лустрация, припомни бившият председател на Комисията по досиетата.

    Вижте целия коментар на Методи Андреев по темата за създаване на законодателство за лустрация против корупцията и един български вариант на закона „Магнитски“:

    „За съжаление в България не беше проведена тази политическа лустрация. В резултат на което нелустрираните навреме лица – офицери от държавна сигурност, стопанска номенклатура, хора от БКП създадоха свои мрежи, свои безнес кръгове, които тайно и полека завладяха държавата. Всъщност това завладяване започна още в далечните години, когато започна и приватизацията. Доби ясни очертания по време на управлението на Сакскобуготски. Оперативното мероприятие на ДС, наречено ОЩ „Възраждане“, като поставени цели и проявление доби държавни измерения и стана държавна политика при управлението на Бойко Борисов.

    И сега, след като САЩ и президентът Байдън подписаха документа по „Магнитски“ се вижда, колко е безсилна държавата ни да се справи с този проблем. Тя е безсилна даже и сега. При наличието на служебно правителство, което иска да прекъсне тези зависимости, но е трудно, защото няма законодателство. Нямат законова основа, на базата на която да стъпят. Този тумур е достигнал до всички партии и държавни институции. Има физически лица назначавани с прякото разпореждане на Делян Пеевски. Тези лица са участали в корупционни схеми – кой е бил в МВР, кой е бил в министерството на финансите, кой в министерството на икономиката и разни агенциии и т.н. И тези хора и сега са там. И когато трябва да бъдат сменени, надават вой до небето. Защото няма закон, по който да се прецени, доколко те са станали съпричастни в корупционната политика водена от трите правителства на Борисов и съучастниците им от мрежите на корупционерите, за които става дума в доклада „Магнитски“. Затова е необходимо ново законодателство и аз го наричам законодателство за лустрация против корупцията. Това всъщност е един български вариант на закона „Магнитски“.

    Този закон е абсолютно наложителен. Ако се намери мнозинство за подкрепа в следващия парламент, за 10-15 г. може тези зависимости, изградени през годините на корупционните мандати на ГЕРБ и тяхните коалиционни партньори, да бъдат прекъснати и съответните лица да бъдат изолирани от потока на парите идващи от ЕС, а също и от българските държавни и общински бюджети. Мафията се преборва по един единствен начин – като се прекъснат пътищата за захранване с финанси и като се изолират нейните представители от държавната и съдебна власт. Точно това ще цели законът, който трябва да бъде гласуван.

    За да кажа, че нещата са много сериозни, ще се върна към неизпълнената лустрация по времето на прехода. Тя трябваше да бъде политическа лустрация. Ако тя беше извършена, много от тези лица, които в момента са на ключови постове в държавата, в бизнеса и в други обществено значими структури, нямаше да бъдат там. На време щяха да бъдат лустрирани, а обществето щеше да знае и много неща нямаше да бъдат толкова грозни, както е сега.

    Аз като шеф на комисията и впоследствие в своята дейност съм се запознал с доста любопитни документи, които за съжаление ги няма в архива на сегашната комиссия. Запознавал съм се по начини, по които се запознават хора, които се интересуват. Това не означава, че аз ги притежавам. Те касаят не само началото на прехода, но и днешните дни.

    Още през 1982-1983 г. е започнало едно много интересно оперативно мероприятие, което е известно на специалните служби и на Държавна сигурност с абревиатурата ОЩ,”Възраждане” което може да се чете като Оперативе щаб или Оперативен щат „Възраждане“. С това се е занимавало Шесто управление на ДС под ръководството на генерал Боян Велинов, който е бил първи заместник началник на Шесто и е ръководил това ОЩ „Възраждане“.

    Чел съм документ от 22 февруари 1989 г., макар и ксерокопиран. В този документ фигурират двама от следващите президенти на Република България, които не са обявявани, знакови лица. Има председатели на Народното събрание – трима, има министър председатели – един служебен и други двама, управлявали цял мандат. Има един главен прокурор и един върховен съдия, има седем министри в различни правителства, има председатели на синдикати, лидери на участвали в управлението на страната партии, един омбудсман, директор на БНТ- един, бизнесмени от бившия бизнесклуб “Възраждане”, актуални и в момента четирима от тях, много народни представители от различни партии. Част от тези хора в момента са на действащи позиции. Те са заемали важни позиции в държавата и заемат важни позиции в държавата, защото навремето не извършихме лустрацията и тези зависимости не са прекъснати.Всякакви зависимости – ченгеджийски, икономически, сексуални, масонски и др. По този начин се управлява държавата ни повече от десет години.

    Ето затова трябва нов лустрационен закон. Закон за лустрация против корупцията или български „Магнитски“. Този закон трябва да се отнася за физически лица, които са обвързани с управляващия олигархично мафиотски модел, в частност и тези, свързани с лицата, обявени по Магнитски. Затова е необходим силно рестриктивен закон. Освен физически лица този закон трябва да обхваща и юридически лица. Защото потоците на парите минават през различни офшорни сметки. Даже в момента има журналистически разследвания за физически лица и техните финансови взаимоотношения и зависимости през фирми и офшорки. Трябва задължително да се утвърдят критерии, за наличие на корупционните действия.

    Трябва да се знае, че законът за лустрация против корупцията не е закон, който доказва престъпления. Той е закон, който доказва корупция. Закон, който засяга интегритета на дадено физическо лице и интегритета на дадено юридическо лице. Той по характер ще е закон, като законът „Магнитски“ на САЩ. Сериозни служби трябва да се занимават с изследването на тези зависимости. Да се произнесе една лустрационна комисия против корупцията, която да бъде избрана от българския парламент. Тази комисия трябва да проверява основно има ли съответствие на социалния статус на дадено лице на обявените в момента доходи. Законът трябва да е особено е чувствителен към публични фигури-политици, министри, председатели на агенции, магистрати, прокурори, които имат офшорни сметки. Защото не е престъпление да имаш офшорни сметки. Ако аз Методи Андреев като народен представител съм имал офшорна сметка и тя е на мое име – няма проблем. Аз имам право, правейки бизнес, да ползвам данъчни преференции в офшорни компании. Но нямам право, ако съм публично лице, офшорната ми сметка да се води на подставено лице. Това най-малкото е неморално и говори за тежък конфликт на интереси и за корупция.

    Основният момент в този закон е и лустрация срещу юридически лица. Юридическото лице не може да бъде ограничено да прави бизнес. Така е в пазарната икономика. Но юридическото лице, ако отговаря на определени критерии, което означава, че е “бяла” фирма и се ползва с авторитет в обществото и държавата, може да стане член на един т.н. платинен регистър. Този регистър е за чистите фирми.

    Кога една фирма ще е част от този платинен регистър? Ако тази фирма не е замесена в схеми за източване на пари, в схеми за укриване на данъци, източване на ДДС, ако не се е занимавала с лобистка дейност или търговия в ущърб на държавата и на обществения интерес, ако се изплащат редовно заплатите и т., и т.н. Част от тези критерии се отнасят и за физическите лица. Ако се окаже, че едно физическо лице има несъответствие със стандарта на живот и доходите, то това е достатъчно то да бъде лустрирано. Може да не бъде осъдено, но да не може да заема, примерно, държавни и обществени длъжности за един период от пет години.

    Що се отнася до фирми, които са влезли в платинения регистър, те ще могат да ползват европейските фондове, само те ще могат да ползват обществени поръчки от държавния и от общинските бюджети. Ето това ще е лустрацията за юридическите лица. Тези фирми, които не попадат в платинения регистър няма да могат да ползват пари от държавния бюджет и от европейските фондове.
    Ако имахме такъв закон, олигархично мафиотския модел нямаше да превземе държававата ни и да отнеме свободата ни. Нямаше в България да има диктатура на управляващата ни клептокрация. Но в момента нямаме такъв закон. Ето това е необходимо и аз смятам, че в следващото Народно събрание ще се намерят смели народни представители, които да възприемат тази моя идея. Иска се мнозинство, за да бъде прокарано такова законодателство.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *