Home » Авторски страници

Представяне в София на 10-ия алманах “Родолюбец”

2021.06.17 Няма коментари
Spread the love

.

Днес, от 18.30 ч. местно време, в София ще се състои представяне на юбилейния десети брой на алманах “Родолюбец”, издание на Дружеството за връзка с бесарабските таврийските българи “Родолюбец”. Събитието ще се състои в Литературен клуб “Перото” в НДК. Всички желаещи са добре дошли.

Снимка: Натали Петрова

Десетият брой на алманах “Родолюбец” е юбилеен и защото е посветен на 30-годишнината на Дружеството за връзки с бесарабските и таврийските българи “Родолюбец”. Възникването на тази организация е свързано с родолюбивата идея за активизиране на контактите между българите от метрополията и най-голямата историческа българска диаспора.

Главен редактор на новият ни брой е Кирилка Демирева. Сред авторите са Михаил Иванов – съветник на президента Ж. Желев, Петър Воденски – посланик на България в Молдова, проф. Николай Червенков – историк от Кишинев и първи ректор на Тараклийския университет, проф. Елена Налбантова от Великотърновския университет – изследовател на бесарабската българска литература, проф. Иван Гаврилов – известен онколог и модерен будител, Милена Димитрова – съветник на вицепрезидента Илияна Йотова, доц. Елена Рацеева, д-р Мария Билга-Илиева, д-р Олга Воденчар, д.и.н. Иван Думиника, един от основателите на “Родолюбец”, дипломатът Емил Миланов и мн. други. Публикувани са факсимилета на много оригинални документи.

В рубриката “Гласове от българска Бесарабия” са представени българските поети и белетристи от Бесарабия. С нови стихове участва поетът Нико Стоянов. Тук са творбите и на познатите Таня Танасова-Тодорова, Владимир Калоянов, Димитър Пейчев, Анна Малешкова, Георги Барборов, Димитър Боримечков.

В новия брой на двугодишното издание на нашата организация дебютирам със самостоятелна рубрика: “Българи сме. От Бесарабия”.

 

Натали Петрова,

Дружество “Родолюбец”

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.