Home » Авторски страници

Кредитни пенсионери

2021.05.19 Няма коментари
Spread the love

Илюстрация: Авторът

Прозвището „кредитен милионер“ се появи у нас още в началото на прехода. С титлата се закичиха онези новобогаташи, които бяха успели да получат бомбастични банкови инжекции, без ангажимент или намерение да ги връщат. Някои от онези кредитни милионери си отидоха от този свят преждевременно, но други успяха да се скрият в сенките. В края на 90-те БНБ беше оповестила един списък от 150 фирми, които били изтеглили милиард и половина долара без обезпечение. Облажилите се бяха порядъчно сочени с пръст, но какво от това? Да си кредитен милионер се оказа не само доходно, но и безопасно.

Три десетилетия по-късно ние не спираме да си говорим за кредитни милионери. Стотици милиони се оказаха раздадени от покойната КТБ, срещу мъгливо или никакво обезпечение. Държавата покри погребението на частната банка на властта, ние проронихме сълза и пихме по една вода, а новата мафиотска касичка ББР започна да раздава милиардни порции кредити на същите кредитни милионери. На едни хора, които не умеят да развиват никакъв устойчив и печеливш бизнес на светло. На хора, които умеят само да усвояват, да разделят и прибират.

Време е да забравим за понятието кредитни милионери. Те са малцина и са много смъртни. Днес са тук, утре може да изчезнат. Като кредитите, които са взели.

Тези, които ще останат тук, сме ние. И ние не само ще носим петното на срама, че сме допуснали под носа ни да се краде в особено големи размери. Не, има и още нещо.

Ние с Вас до края на старините си ще изплащаме невърнатото от онези измамници. Честито. Ние с Вас сме кредитни пенсионери.

 

Радослав Бимбалов

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.