Home » Авторски страници

Първа виртуална среща “Народността не пада там, дето знанието живей”

2021.05.18 Един коментар
Spread the love

Снимка: Скрийншот от видео на вицепрезидента Илияна Йотова

На празника на Светите равноапостоли Кирил и Методий 11 май бе организирана виртуална литературна среща “Народността не пада там, дето знанието живей” от вицепрезидента на Р. България Илияна Йотова. Целта на срещата бе да създаде контакти между българските творчески среди на български писатели и поети, пренесли знанието за България до най-далечни държави. Президентът Румен Радев приветства участниците и се включи в разговора.

Как пазят българския дух в чужбина, как разказват за България на хиляди километри от нея, какви отношения искат с родината споделиха творците: Иво Иванов, Снежана Галчева и Ангел Колев от САЩ, Гергана Егова-Динева от Канада, Владимир Стоичков от Еквадор, Михаил Кръстанов и Илко Минев от Бразилия, Мария-Соня Кристофф от Аржентина.

Следващата среща с български автори от Австралия и Африка ще се проведе в навечерието на 24 май – на 19 май. Разговорите са продължение на виртуалните инициативи, с които във време на пандемия вицепрезидентът се опитва да достигне до повече българи зад граница и техният глас да прозвучи в родината.

Видеозапис от първата част на конференцията:

.

Георги Николов

——————————————————————————–

Бел. ред.: Отразяваме тази похвална инициатива на Президентството, информацията за която ни бе изпратена от литературния критик Георги Николов вчера, въпреки че за съжаление никой от екипите на вицепрезиента или на президента не сметна за нужно да ни информира и покани на нея. Може би президентът Радев и вицепрезидентът Йотова не знаят, че от публикувани през годините в литературната рубрика на Еврочикаго разкази и стихотворения на български автори от различни страни и континенти бяха съставени и издадени пет литературни сборника – “Черга пъстроцветна” (2016), “Часовниковата кула” (2017), “Читател до поискване” (2018), “Хоро над Тирол (2019) и “Възвръщенци” (2020). (В тези книги влязоха стотици творби от съвременната българска литература, създавана къде ли не по света. Сборниците се разпространяваха и се разпространяват безплатно, те са част от фондовете на Конгресната библиотека във Вашингтон, а разходите за тях бяха платени с дарения на сънародници от различни страни.) Но в екипите на г-н Радев и г-жа Йотова би трябвало да има хора, които знаят това.

.

One Comment »

  • Mariana said:

    Днес се състоя втора среща, организира от вицепрезидента Илияна Йотова, на която имах възможност да се включа като редактор на пет литературни сборника с творби на български автори от различни страни. Надявам се, както казах и на срещата, че тази инициатива ще продължи и ще бъде разширена с участието на повече наши автори зад граница и на български културни, литературни и др. организации и сдружения зад граница. По отношение на българската литература и култура, създавана зад граница, която е част от съхраняването на българската идентичност, е добре да се приложи също обществено-държавното начало, което бе приложено по отношение на образованието по български език зад граница и българските неделни училища в чужбина. Както и разпилените усилия на различни български държавни институти и творчески сдружения да бъдат по-добре съчетани и координирани.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.