Home » Авторски страници, политика

Искане на Българска национална платформа до служебния външен министър

2021.05.14 Няма коментари
Spread the love

 

Българска национална платформа за обединение и развитие се е обърнала с искане за достъп до обществена информация до служебния министър на външните работи Светлан Стоев.

В искането се казва: “…на основание на Закона за достъп до обществена информация, желаем да ни отговорите: дали и ако да, кога и с какви документи МВнР е уведомило Държавния департамент на САЩ за официалната българска позиция по отношение на започването на преговори на Скопие за членство в ЕС, и да ни предоставите съдържанието им.”

Следва целият текст.

ДО Г-Н СВЕТЛАН СТОЕВ
СЛУЖЕБЕН МИНИСТЪР
НА ВЪНШНИТЕ РАБОТИ

Искане за достъп до обществена информация: дали и ако да, кога и с какъв документ е уведомен Държавния департамент на САЩ за официалната българска позиция по отношение на започването на преговори на Република Северна Македония за членство в ЕС.

УВАЖАЕМИ Г-Н СТОЕВ,

Съгласно твърдения на медии в Скопие от края на април 2021 г., САЩ приветстват напредъка на Северна Македония и Албания по ключовите реформи и продължават да подкрепят започването на преговорите за присъединяване на двете страни към Европейския съюз през юни т.г.

Неотдавна говорителят на Държавния департамент на САЩ г-н Нед Прайс заяви, че “страните от Западните Балкани са способни да изпълняват трудни задачи, да правят компромиси и да намират решения. Убедени сме, че България и Северна Македония ще направят същото, като преговарят за двустранните си спорове извън процеса на присъединяване към ЕС“.

Подобно политика се различава съществено от официалната българска позиция по въпроса. За да изградим свое становище по въпроса, на основание на Закона за достъп до обществена информация, желаем да ни отговорите: дали и ако да, кога и с какви документи МВнР е уведомило Държавния департамент на САЩ за официалната българска позиция по отношение на започването на преговори на Скопие за членство в ЕС, и да ни предоставите съдържанието им.

С уважение,

Председател: доц. д-р Спас Ташев
Секретар: инж. Георги Мъндев

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.