Home » Авторски страници

Книга за Ковид-19 откри дарителската кампания за българската ваксина

2021.04.22 Няма коментари
Spread the love

„През септември ще я представим на международна конференция“- разкри проф. Чорбанов

Първата книга за Ковид-19 откри дарителската кампания за българската ваксина, създадена от Института по микробиология към БАН, в столичната Галерия-музей „Анел“.

Инициативата бе част от премиерата на книгата „КОВИД-19 ИЛИ ВОЙНАТА ЗА ДУШИТЕ НИ“, чиито автори – журналистката Патриция Кирилова и изследователката Мила Салахи, преди два месеца направиха петиция в подкрепа на проекта на БАН, подписана от десетки организации и стотици българия по света. Петицията ще бъде внесена в новоизбрания парламент в първите дни от работата му.

„Благодаря за подкрепата, която авторите на книгата дадоха за българската ваксина. България има традиции, има и възможност за създаване на ваксини. Важно е да се знае, че дори пандемията да свърши, този продукт ще бъде ефективен като основа за създаване на ваксини и за други вируси. Ще представим готовия ни проект през септември на международна конференция“, каза на сцената проф. Чорбанов.

„Познавам проф. Чорбанов от години и знам, че този наш великолепен учен можеше да живее в цял свят, в Щатите и Австралия, но той избра да остане в България“, подчерта водещата на вечерта – изкуствоведът д-р Райна Дамяни. Водещ на дарителската кампания бе любимецът на публиката Теди Георгиев.

На сцената говориха и рецензентите на книгата – проф. д-р Георги Чернев, повел пръв война с масовите лекарства за кръвно, които учените в цял свят свързват с развитието на ракови заболявания, както и хирургът д-р Ивайло Христов.

Събраните дарения по време на вечерта бяха връчени на екипа от БАН, който бе специален гост на събитието.

Специални гости на благотворителната вечер, която се провежда с подкрепата на Фонд за изкуство и култура „Ангел Симеонов“, бе благодетелят и поет, собственик на „Анел“ Ангел Симеонов, председателят на Съюза на колекционерите – проф. Валери Стефанов, учени, доктори, кметове, представители на бизнеса, културата и медиите. В дарителската кампания участваха адвокат Биляна Тончева, бизнесдамите Таня Китик, Станка Калева, Виолета Драганова, наследникът на Каравеловия род – Марек Каравелов, кметът на село Ослен Криводол, хотелиерката Милена Иванова, режисьорът Ники Станчев, дизайнерката на „Киара Фешън“ Гергана Апостолова и др.

Учените от БАН, които създадоха българската ваксина срещу Ковид-19, бяха подкрепени от българи от цял свят, които се подписаха в петиция до управляващите, с настояване да бъде финансиран българският проект. Те са категорични, че имат доверие само на българските учени и на ваксината, която е създадена в БАН.

Линк към петицията – ТУК

 

Сдружение „Велика Болгариа“

Снимки: „Хайлайф“

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.