Home » политика

Мая Манолова кани българите в САЩ и Канада на предизборна онлайн дискусия

2021.03.24 Един коментар
Spread the loveСкъпи приятели,

Като председател на Гражданската платформа “Изправи се.бг”, част от Коалиция “Изправи се! Мутри вън!“ за мен е от изключително голямо значение да чуя гласа на България зад граница относно предстоящите парламентарни избори на 4/4/2021г.

Още от 2011 година водя битка за правата на българите в чужбина. Моята позиция остава и до днес непроменена. През 2016-та година по време на мандата ми като национален омбудсман внесох и конкретен законопроект за създаване на 32-ри МИР. При последното разглеждане на промени в Изборния кодекс в началото на тази година, отново внесох конкретен ЗИД, готов за гласуване, създаващ MИР за избирателите извън страната за предстоящите избори.

Текстовете в Кодекса „Манолова“ относно образуването на избирателни секции извън страната, бяха написани от представители на българските граждани извън страната. Всички тези мерки доведоха до исторически най-високата избирателна активност в страните от Западна Европа и САЩ на избори 2014г. – близо 85 000 гласували.

Премахването на автоматичните секции и налагането на скандални ограничения за общия брой секции във всяка държа – до 35, доведоха до драстични ограничения на избирателните права на българите зад граница. Ефектът на тези дискриминационни текстове ще видим конкретно и на предстоящите избори, към които българските граждани зад граница показват исторически висок интерес. Бяха събрани близо 88 000 заявления. Знаем, че традиционно гласуващите са били до три пъти повече от подадените заявления.

Страната с най-големия брой заявени секции е Великобритания – над 16 000 заявления и близо 90 секции. Но вместо тези 90 секции – за колкото българските граждани подадоха заявления, ще има само 35. Подобна е ситуацията в САЩ, където заявените секции достигат до 50, но също ще има образувани само 35. От друга страна в Канада, дипломатическите представители на България успяха да получат разрешение от канадските власти за разкриване на допълнителни секции за българите, които искат да упражнят своя глас на 4 април.

Като народен представител в бъдещия парламент, ще предложа незабавни промени в Изборния кодекс за:

– създаване на пълноценен избирателен район извън страната;
– създаване на постоянни избирателни списъци за живеещите зад граница;
– връщане на облекчения ред за образуване на избирателни секции;
– отпадане на чл.65, ал. 1 от Конституцията за ограничаване на българите зад граница с двойно гражданство да бъдат кандидати.

Като най-голям инвеститор в икономиката на страната, диаспората на българите зад граница трябва да имат гарантирани права, създадена среда за завръщане, както и представителност, защото само с призив „върнете се“ не става.

Това са част от предложенията в предизборната Програма 2021-2025 на КП „Изправи се! Мутри Вън!“. Повече информация може да получите и на сайта на „Изправисе.бг“ – https://izpravise.bg/

Линк към събитието във Фейсбук, което ще се проведе на 28 март от 11:00АМ (чикагско време) може да намерите ТУК.

.

One Comment »

  • марин said:

    Българите зад граница са избягали заради политиците, а те сега ги преследват за гласовете им.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.