Home » българи зад граница, политика

Влияе ли вотът от чужбина на изборите в България?

2021.03.24 Няма коментари
Spread the love


Автор: Петър Якимов (www.jakimov.info)

 

В този текст ще анализирам резултатите от вота на българите в чужбина и влиянието им върху изборите в България. Това според мен се налага заради широкоразпространените митове относно този вот, с които се злоупотребява от вече 30 години най-вече от така нар. „патриотични формации“.

Всички би трябвало да си спомним за „героичната борба“ с „лошите родоотстъпници“, най-вече от Турция, които „превземат България“ или „подменят волята на отрудения българин“ като в ролята на Крали Марко се изявяваха „спирателят на автобуси“ Бареков, „биячът на бабички“ Симеонов и дежурният „пазител на българщинАта“ Каракачанов.

Данните от ЦИК за резултатите от изборите за голямо тяхно съжаление не потвърждават по никакъв начин техните тези. Краткият отговор на заглавието-въпрос в случая е НЕ – вота от чужбина не влияе по никакъв начин на изборите в България (поне досега). Всъщност усилията на изброените „борци-патриоти“ е нищо друго освен легален опит за затрудняване на гласуването в чужбина, с цел да откажат избирателите там или известното и изучавано явление наречено “voter surpression”.

Даже и прословутия вот на ДПС от Турция НЕ влияе на резултатите в България като максималния процент, който е донесъл някога е бил около +2% през 2009 г., но даже и тогава този резултат не е променил по никакъв начин волята на избирателите в България.

Основната ми теза е, че за да спечелиш избори трябва да спечелиш избирателите в България, а вота от чужбина може да е малък бонус към този резултат. Разбира се темата защо е така е дълга и няма да бъде разисквана тук, но кратката версия е, че българите в чужбина са същите като българите в България и са също толкова неорганизирани и политически демотивирани като тези, които живеят постоянно в държавата. Към това трябва да се добави разбира се и пълната незаинтересованост от страна на политиците в България към българските общности в чужбина и липсата на каквато и да е целева политика към тях (в случая не става дума за държавна политика, а за партийна такава)

За целите на анализа съм разгледал последните три парламентарни вота – от 2013 г., 2014 г. и 2017 г.

Да започнем с избирателната активност в чужбина в трите години и дела на тези избиратели в общата избирателна активност. Както се вижда от Фиг.1, броят гласували е между 110 хил. и 140 хил. като процента от общия процент избирателна активност е между 3% и 4%,т.е. едно голямо НИЩО, за да повлие значително на общите настроения в България.

Сега да разгледаме по-долу Фиг. 2, Фиг.3 и Фиг.5, на които са показани резултатите по партии в различните години и влиянието на този вот като част от общия им резултат. Какво означават графиките?

Да вземем резултата на ГЕРБ от 2013 г. – той е 30,5 % от целия вот. От тези 30,5% само 0,7% са дошли от вота в чужбина или 29,8% са от България и 0,7% от чужбина. Същото може да се каже за абсолютно всички останали формации, явили се на избори, като за някои от тях ефекта от гласове в чужбина е стотни от процента и е де факто НЕЗАБЕЛЕЖИМ (Зелените, ВМРО, НФСБ). Единственият „по-значим“ резултат е на ДПС и е в размер на 1,5% от общо 11,3%.

Абсолютно същото се вижда и от резултатите през 2014 г. като тук влиянието на вота за ГЕРБ и ДПС е над 1% (съответно 1,2% и 1,8%), но винаги трябва да помним, че точно 2014 г. е исторически минимум на избирателна активност на парламентарни избори в България, т.е. при почти същите стойности в номинално изражение имаме по-голям процент влияние, но въпреки това пак не влияе на крайния резултат.От останалите формации впечатление прави единствено Реформаторския блок с неговите 0,5% добавени от чужбина, останалите не си струва да бъдат изобщо и коментирани.

На Фиг.5 са показани резултатите от 2017 г., които са повече от плачевни за формациите, явяващи се на избори – при ГЕРБ дела е само 0,8% от крайния резултат 33,5%, за ДПС и БСП – 0,4% и т.н. Разбира се при резултата на ДПС трябва да се отчита и конкуренцията на ДОСТ към онзи момент, която няма да съществува сега. Прави впечатление, че при най-добре представящата се опозиционна група ДаБългария 10% от вота е от чужбина, но той също е несъществен – 2,7% от България и 0,3% от чужбина (общо 3%).

.

Какво можем да очакваме на предстоящите избори?

Факт е, че през 2021 г. има върхова активност при регистрацията за изборите, невиждана досега. Но ако ползваме същата пропорция, както при 2017 г., която е около 3 пъти съотношение между подадени заявления и реално гласували, то в максималния си обем не би трябвало да се очаква повече от 240 хил. избиратели.

Тук искам ясно да подчертая, че много ще се зарадвам, ако се окажа в тотална заблуда и грешка и над 500 хил. българи в чужбина гласуват 😊

Реално погледнато само избирателна активност над 300 хил. гласа може да промени видимо резултата от изборите т.е. ако приемем, че активността като цяло е 3,5 млн. избиратели (среднопретеглената за последните 10 години), то вота от чужбина да бъде 10% или минимум 350 хил. Лично аз на тези избори не го очаквам ….

Другият фактор, който потенциално може да повлияе на резултатите от изборите, е избирателната активност в България да падне драстично до под 2,5 млн. избиратели. Тогава и само тогава значението на потенциалните 240 хил. избиратели ще бъде вече споменатите 10% т.е. „спусък за промяна“.

Всъщност по-големият процент гласували в чужбина играе роля и на „смачкване“ на вота на ДПС от Турция, който едва ли ще прескочи 60 хил. и най-вероятно ще бъде константните 50 хил. гласа.

Много интересен момент ще бъде разпределението на тази горница от близо 100 хил. гласа, които ще гласуват тази година в чужбина. По мое скромно мнение тази горница се състои основно от хора, които са напуснали България в последните 4 години, т.е. по-скоро би трябвало да се очаква, че са пренесли избирателните си навици от България.

Не се наемам да прогнозирам в детайли какви са тези „избирателни навици“, но имам странното усещане, че Славчо и неговото нещо наречено партия ще има голям успех всред тях.

Последно ще припомня една моя любима фраза: „Политиката е проста работа, но не е за прости хора!“

За да има някой успех сред българите в чужбина, то той първо трябва да има успех сред българите в България, а след това трябва да е положил систематични политически усилия като посещения и срещи в съответните държави, за да създаде необходимото доверие. Ясно е, че ГЕРБ и всевъзможните „патриоти“ нямат необходимост от масово гласуване в чужбина, БСП няма стъпка там, а ДПС не се притеснява от този вот, защото работи вече 30 години в Турция сред изселническите организации, така че… всеки сам да си направи изводите…

––––––––––––––––––––––––––

Още по същата тема – вж. ТУК.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.