Home » Авторски страници, политика

В над 75% от партиите и коалициите в предстоящите избори има служители на бившата ДС

2021.03.24 Един коментар
Spread the love

Изтекло ли е времето за лустрация у нас?

Вместо отговор, публикуваме мнението на Цветозар Томов от страницата му във  Фейсбук.

Вчера, 23 март, със свое решение 2-1931, Комисията за разкриване на досиетата обяви обяви агентите и доносниците, издигнати за кандидат-депутати в предстоящите парламентарни избори. Техният брой е 87 – и това е една изключително тъжна характеристика на нашата политическа действителност. Още по-тъжно е, че 23 от всичко 30 участващи в изборите партии и коалиции издигат такива хора.

Тъжно е и това, че не открих медия, която да публикува подробна справка за това, кои са партиите и коалициите, лансиращи подобни кандидатури. За мен лично е абсолютно невъзможно да гласувам за такава партия или коалиция. Тъй като предполагам, че има и други хора, мислещи като мен, подготвих такава справка и я публикувам тук. Разделям участниците в изборите на 3 групи:

1. Такива с повече от един агент в листите, защото изглежда, че те не изпитват никаква гнусливост от привличането на такива хора и това е добре да се знае.

2. Такива с един агент в листите, за които все пак може да се предположи, че той е набутан там без това да е политика на съответната формация и тя има шанс в близките ден-два да го изрита от листите.

3. Партии и коалиции, които нямат агенти в листите и между които може да се направи политически избор, без да се влиза в противоречие с елементарни хигиенни съображения.

Ето списъкът, в който партиите или коалициите са вписани с номера в бюлетината:

ГРУПА 1 – С ПОВЕЧЕ ОТ ЕДИН АГЕНТ ИЛИ ДОНОСНИК:

4 БСП за България – 15 агента
12 Възраждане на Отечеството – 9 агента
24 Воля и НФСБ – 8 агента
9 ДПС – 8 агента
1 ВМРО – 7 агента
13 Заедно за промяна – 6 агента
6 АБВ – 4 агента
17 Граждани от протеста – 4 агента
5 Възраждане – 3 агента
7 Атака – 3 агента
10 Българска прогресивна линия – 3 агента
29 Има такъв народ – 3 агента
14 Българско национално обединение – 2 агента
18 Изправи се! Мутри вън! – 2 агента
30 Пряка демокрация – 2 агента

ГРУПА 2 – С ЕДИН АГЕНТ ИЛИ ДОНОСНИК:

2 Ние, гражданите
8 КОД
15 Нация
16 МИР
20 Движение на непартийните кандидати
21 Републиканци за България
25 Партия на зелените
28 ГЕРБ-СДС

ГРУПА 3 – ПАРТИИ И КОАЛИЦИИ, КОИТО НЯМАТ АГЕНТ ИЛИ ДОНОСНИК В ЛИСТИТЕ СИ:

3 Български национален съюз
11 Демократична България
19 Глас народен
22 ПП Правото
23 Благоденствие-Обединение-Градивност
26 Общество за нова България
27 Български съюз за директна демокрация

Както се вижда, има и още тъжни неща. С изключение на Демократична България, всички останали партии и коалиции, които според социологическите изследвания имат реални шансове да влязат в следващия парламент, имат агенти и доносници на ДС в листите си. А концентрацията на агенти в БСП, ДПС и партиите, които по-рано бяха заедно в коалицията Обединени партиоти, изглежда потресаваща.

Такава е политическата реалност в България в началото на 20-те години на 21 век. Дали сме в състояние да я променим, ще разберем след две седмици.

 

––––––––––––––––––––––––––

*  Лица по чл. 26, ал. 1, т. 1 – лица, регистрирани от РИК за кандидати за народни представители в 45 Народно събрание

Отвори в MS Word формат

.

One Comment »

 • Mariana said:

  Проф. Велислав Минеков по темата за досиетата:

  „КОМДОС, комисията за досиетата в ДС трябва да бъде незабавно закрита.
  Манипулациите в комисията са в тенденциозна зависимост от управляващото правителство. Досиетата продължават да бъдат търговски обект с политически привкус. Припомнете си кой назначава комисията. Кой от вас знае за възнагражденията там, за заплатите превишаващи многократно месечния доход на обикновения депутат.

  В комисията съществуват хора без познание за архив, документален порядък и история. Председател на комисията днес е милиционер от добричката НМ /Народна милиция/. Комисията продължава своя мандат в нарушение и съгласие с управляващия гербаджилък. Количеството от верноподанически калинки е пожелано.

  Чувствителни персони не бяха разкрити. Служител с най-висока длъжност от световна значимост беше потаен бидейки марионетка в ръцете на тиква. Собственик на асансьор ще бъде „деликатно“ регулиран в своите политически действия срещу статуквото. Един виден Мултак сред множеството от мултаци ще остане прикрит след обем от доноси унищожили човешки съдби. Кирлив доносник /бидейки министър/ ще бъде „реактивиран“ за клетвите му в НАТО. За досието на т.н. „падишах“ няма да чуете и дума.

  Лечение има. Лустрацията днес би имала незначителен ефект. Истинските мръсници са отдавна покойници. Единствено и правилно решение е пълната дигитализация на съществуващите документи и публичен достъп до същите. Цялата информация без зачерквания, покойници, доносници и реактивирани. Всичко до дъно. Цялата истина.

  Да, ще има болка, ще има омраза, ще видите роднини, приятели, колеги. Ще имате право на обяснение – принуден, изнудван, без съгласие, патриот, по служба, несъзнателно…

  Истината, цялата истина.
  Останалото е рекет.“

  https://www.facebook.com/velislav.minekov/posts/3949775211747670

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.