Home » Авторски страници, литература

Дарителска акция за посмъртен авторски сборник на Николай Михайлов (Гусев)

2021.03.24 2 коментари
Spread the love

.

Приятели, за пореден път се обръщаме към Вас, за да издадем нова безценна и заради това безплатна книга.

За разлика от петте поредно издадени сборника с разкази и стихотворения на български автори от различни страни, този път ни събира тъжен повод – тази седмица ще се навършат 40 дни без Николай Михайлов (Гусев) – юрист и дългогодишен преподавател по международно право в Софийския университет, напуснал ни на 16 февруари 2021 г.

Именно за да почетем светлата му памет, ние се чувстваме длъжни да издадем сборник с неговитe разкази от специалната му поредица – „Защото накрая нищо друго не остава…“, публикувани през годините на страниците на този сайт и във Фейсбук.

Николай Владимиров Михайлов (Гусев) е роден на 3 ноември 1941 г. в с. Враждебна, което по-късно, през 1959 г., става квартал на София. Произхожда от най-големия род в селото – Гусевия, наброяващ над 500 души. Юрист по образование, християнин по светоусещане. Работил последователно като адвокат в САК, юрисконсулт във външната търговия, преподавател в Юридическия факултет на Софийския университет, научен сътрудник в Института по демография на БАН. Специализирал по линия на American Council of Learned Societies Морско право в New York University School of Law при проф. Nicholas J. Healey Jr. Публикувал – в далечната 1974 г. – двутомен сборник „Документи и нормативни материали по Международно публично право“, където за пръв път в България са отпечатани Всеобщата декларация на ООН за правата на човека, както и Пактовете за правата на човека (за граждански и политически права, и за икономически, социални и културни права). Автор на дисертация по проблеми на околната среда и на две монографии: „САЩ: Характерни особености на висшето образование“ (1984) и „Международноправни аспекти и практика по проблемите на лицата, принадлежащи към етнически, религиозни или езикови групи (малцинства) в държавите от Балканския полуостров“ (1986), съставител на Словник за „Български дипломатически речник“ (1987) в три тома. Публикувал, начиная от 1956 г., епиграми, интервюта, статии и студии в популярния и научния печат.

Кончината на Николай Михайлов е голяма загуба и остави празно място и в нашата наука, защото той имаше енциклопедична памет и неуморен ум, и до последно обсъждаше бъдещите си планове.

Николай Михайлов обичаше да дели опита си с по-младите и само може да съжаляваме, че не сме записвали интересните му беседи за историята и зa правото. Но той остави свои разкази за младостта си и за родната си Враждебна, които са част от поредицата “Защото накрая нищо друго не остава…”. Обмисляхме за 80-ия му юбилей да издадем книга с тези разкази и авторът трябваше да я допълни и довърши, за да се оформи нейната цялостност. Въпреки че за съжаление той не успя да направи това, съдържанието на поредицата е достатъчно, за да се получи хубава и ценна книга.

ОБРЪЩАМЕ СЕ КЪМ ВСИЧКИ, които го познават лично, през Фейсбук или са чели негови творби – нека заедно съберем пари и да издадем книгата до 80-годишнината от рождението му.

Нека, според силите ни, да не оставим делото му недовършено.

Както и другите пет книги, разходите за чието издаване бяха осигурени с дарения – „Черга пъстроцветна“ (2016), „Часовниковата кула” (2017), „Читател до поискване“ (2018), „Хоро над Тирол“ (2019) и „Възвращенци“ (2020) – и тази книга ще бъде дарявана, а не продавана. И, както винаги сме правили – имената на всички спонсори ще бъдат публикувани, с изключение на дарилите анонимно.

Очакваме Ви да се включите в общото и безкористно дело!

 

Възможните начини за дарение са следните:

1.) Чрез краудфъндинг платформата Gofundme.com на адрес:

https://www.gofundme.com/f/donate-for-a-free-book-in-memory-of-nikolay/

Средствата ще постъпят в сметките на нашия екип, като от тях ще се извадят 2.9% за трансфера. (Внимание: При попълване на полетата не е нужно да отбелязвате тип/бакшиш/, а поставете 0 – нула!)

 

2.) По банков път:

На банковата сметка на Мариана Христова (редактор):

BIC:    CECBBGSF
IBAN    BG78 CECB 9790 10C7 5735 00
Central Cooperative Bank  (Централна кооперативна банка)

.

Напомняме Ви, че издадените досега пет сборника може да откриете и изтеглите от нашата безплатна онлайн книжарница с адрес:
http://books.eurochicago.com/thank-you/

.

2 Comments »

  • Петър Пенчев said:

    Светла му Памет!

  • Боряна Г. said:

    Бог да прости моя приятел Николай Гусев, с когото се запознах във Фейсбук. Поклон пред личността и делото на Николай. Ще ми липсваш много, приятелю, ще ми липсват мъдростта ти, човещината ти, духовността ти.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.