Home » Авторски страници, политика

Договорки от среща на Захариева и Селакович в София

2021.01.23 Няма коментари
Spread the love

.

България и Сърбия ще работят за улесняване на връзките между бизнеса и хората от двете страни – се казва в прессъобщение на МВнР

Снимка: МВнР

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева и министърът на външните работи на Република Сърбия Никола Селакович се договориха наскоро двете страни да работят активно за по-добри връзки между бизнеса и хората, чрез подобряване на инфраструктурата, съвместни проекти и откровен и прагматичен диалог на всички равнища.

„Свързани сме от векове, имаме близки и прагматични отношения. Успяваме да реализираме важни инфраструктурни проекти, които са важни за целия регион” – заяви Екатерина Захариева, която прие Никола Селакович на първото му официално посещение в България.

Двамата министри споделиха мнението, че добрият политически диалог е добра основа и стимул за развитие на сътрудничеството. Те очертаха туризма като един от най-перспективните сектори, като увеличаването на броя на посещенията от двете страни на границата през последните години предполага осигуряване на добра инфраструктура. Завършването на магистралата от София до границата със Сърбия до края на годината, както и откриването на нови ГКПП, ще са ключови в това отношение.

Министрите Захариева и Селакович се договориха двете страни да активизират работата по изграждане на още един ГКПП на север от Стара планина. За улесняване на контактите между гражданите и бизнеса, Екатерина Захариева подчерта и необходимостта от продължаване на добрите практики, изградени между София и Белград в началото на пандемията, с осигуряване на зелени коридори за товарния транспорт и бърз граничен контрол.

Тя припомни взаимната помощ, която са си оказали двете страни, като изтъкна, че България е успяла да осигури висококачествени защитни облекла за лекари в съседната държава, а Сърбия е съдействала на българските граждани да преминат през територията й и да стигнат до домовете си.

България ще продължи за подпомага Сърбия, включително по линия на официалната си помощ за развитие, увери Захариева. През последните четири години България е предоставила по ОПР 2,5 милиона лева за различни проекти в Сърбия. За тази година е предвидено безвъзмездно финансиране  с около 435 000 лева на 8 проекта.

Акцент в разговорите бе и българското национално малцинство в Сърбия.

„Българското национално малцинство наистина е мост и стимул за нашите отношения“, заяви Захариева. Тя подчерта необходимостта сънародниците ни от Западните покрайнини да имат пълен достъп и условия чрез осигуряване на учебници за изучаване на майчиния си език. Никола Селакович увери, че Сърбия прави всичко възможно и ще работи за максимална защита на правата на българското национално малцинство. „Заинтересовани сме да си сътрудничим във всички аспекти по отношение на статута на българското национално малцинство“, каза той.

Двамата министри се договориха двете страни в оперативен порядък да осъществяват връзка за решаване на всички възникнали въпроси, свързани със сънародниците ни в Сърбия.

Селакович благодари на Екатерина Захариева за последователната българска подкрепа по пътя на Сърбия към ЕС. „Подкрепата ни ще продължи. Тя се доказа и по време на нашето европейско председателство с отварянето на нови преговорни глави. Имаме желание да споделяме опита си“, каза българският външен министър.

Захариева и Селакович се договориха и да бъдат активизирани контактите между България и Сърбия на институционално ниво, като бъдат организирани и политически консултации между двете министерства на външните работи, каквито не е имало от 2015 г. – се казва още в прессъобщението.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.