Home » Авторски страници, политика

Тайното гласуване – безличен вот на наплашена, безотговорна тълпа

2021.01.27 Един коментар
Spread the love

Твоето тайно гласуване означава преди всичко, че си приел да не бъдеш личност (субект), а предмет (обект) на предполагаемо суверенно действие (гласуване).

Така твоят глас се оказва един неидентифицируем вопъл сред множество от безлични гласове на биологични неличностни обекти.

Защо криеш личността си – ти и себеподобните ти? Страх те е да не би да бъдеш разпознат от непочтения временен властник, срещу когото или за когото си гласувал?

Тайният вот ти се струва сигурна защита срещу беззаконието на корумпираната власт, срещу която или за която си гласувал? В наше време, когато твоите убеждения, вкусове и предпочитания са обществено достояние, достъпно дори за търговеца на дребно в мола, подобна сигурност е повече от илюзорна; какво да кажем за тоталната информираност на безпардонната, могъща държавна машина!

Проносираният мошеник – властник или кандидат-властник – няма нищо против твоята анонимна безотговорност, обилно гарнирана с животински страх. Напротив, той ги поощрява, защото неморалното поведение на безотговорната безлична тълпа подсъзнателно мотивира собственото му безчестно поведение на лъжец, подлец, крадец, грабител, насилник.

И още нещо – никъде в света няма наказателно законодателство, което да предвижда колективна отговорност за извършени престъпления. Отговорността априори е лична. Закон, прогласяващ колективна отговорност, е нелегитимен, противоправен. Интимният мотив на вносителите на подобен проект е отвличане на вниманието на пострадалите от конкретните престъпления на отделните конкретни лица-членове на набедения колектив.

Пример за такъв закон е Законът за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен (обн. ДВ, бр.37 от 5 май 2000 г.). Благодарение на него нито един извършител на престъпления през почти половинвековен период не беше привлечен под отговорност и не понесе заслужено наказание за укоримо от закона поведение. Нито една жертва на беззаконниците не получи морално и материално удовлетворение.

Дали, ако ти не трепереше от страх пред насилника-довчерашен властник и не се криеше зад безличната анонимност на тайното гласуване, би се стигнало до подобно замитане на отговорността на престъпника? Едва ли.

Но ти и днес, над три десетилетия след имитираното падане от власт на комунистическия режим, продължаваш уплашено да се свиваш в удобния ъгъл на „тайното“ гласуване – за радост на поредните лъжци, подлеци, крадци, грабители и насилници. Бидейки интегрална част от „Република“ България, закономерно оставаш сред най-бедните европейци, сред най-болните в света, сред най-жалките човешки същества.

Историята познава примери на подлежащи на освобождаване роби, отказали свободата на личността си в полза на сигурността под крилото на робовладелеца. Докога смяташ да трепериш в отдавна несигурната анонимност на робската безличност…

…И да чакаш някой друг да ти поднесе на тепсия всичките блага на света, полагащи ти се по право (които анонимно страхливо си предоставил на лъжеца, крадеца, грабителя и насилника)?!

 

Николай Гусев

.

One Comment »

 • Peter S said:

  Няма какво да се добави, освен няколко изречения от Дж.Оруел:

  … човечеството стои пред избора: свобода или удоволствия, и за преобладаващото мнозинство удоволствията са по-доброто.

  Те никога няма да се разбунтуват, докато не станат съзнателни, а ще станат съзнателни когато се разбунтуват.

  Хората, които гласуват за корумпирани, крадци, предатели и измамници, не са жертви. Те са съучастници.

  Партията има две цели: да завоюва цялата власт в света и завинаги да унищожи възможноста за независимо мислене.

  Подпишете и вие петицията ЗА ЯВЕН ВОТ: https://www.peticiq.com/openvot

  Вижте какво мислят партиите за този вот: https://www.eurochicago.com/2021/01/anketa-2/

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.