Home » Избирателни секции, политика

Избори в чужбина за Народно събрание на Р. България (информация, хронограма и документи)

2021.01.28 3 коментари
Spread the love

 

Писмо от българско дипломатическо представителство:

Уважаеми дами и господа,

На 4 април 2021 г. ще се проведат избори за народни представители за Народно събрание на Република България. Българските граждани, които са навършили 18 години, не са поставени под запрещение, не изтърпяват наказание лишаване от свобода и желаят да упражнят правото си на глас извън страната в изборите за народни представители на 4 април 2021 г., заявяват своето желание чрез подаване на заявление за гласуване извън страната по един от следните два начина:

– в писмена форма пред дипломатическото или консулското представителство на Република България в съответната държава. Това става чрез писмено заявление по образец, утвърдено от Централната избирателна комисия не по-късно от 25 дни преди изборния ден, подписано саморъчно и подадено лично, или чрез писмо до съответното дипломатическо или консулско представителство на Република България.

– чрез електронно заявление през интернет-страницата на Централната избирателна комисия.

В случай че не са подали заявление за гласуване извън страната по горепосочените начини, българските граждани, които желаят да гласуват извън страната, в деня на изборите могат да направят това в удобно за тях място и в изборна секция извън страната, като попълнят декларация пред СИК по образец.

Българските граждани, които са подали заявление за гласуване извън страната по посочените начини, в случай че за съответното място бъде разкрита секция за гласуване извън страната, служебно ще бъдат заличени от избирателния списък в страната и не е необходимо да предприемат други действия.

За повече информация за електронното заявление и информация за гласуването извън страната следете официалната интернет страница на Централната избирателна комисия – www.cik.bg, и официалната интернет-страница на МВнР http://www.mfa.bg

В допълнение информираме, че на основание чл. 14, ал. 1 от Изборния кодекс (ИК), избирателни секции извън страната се образуват в дипломатическо или консулско представителство, освен в случаите по чл. 14, ал. 2 и ал. 3 от ИК.

В местата в държавите – членки на Европейския съюз, извън дипломатическо или консулско представителство, се образуват избирателни секции при наличие на не по-малко от 60 избиратели, подали заявление по реда на чл. 16 от ИК (чл. 14, ал. 2 от ИК).

Съгласно чл. 14, ал. 3 от ИК, с решение на ЦИК, по преценка на ръководителите на дипломатическите и консулските представителства в местата в държавите, които не са членки на Европейския съюз, извън дипломатическо или консулско представителство, се образуват избирателни секции въз основа на не по-малко от 60 избиратели, подали заявление по реда на чл. 16 от ИК, при спазване на ограничението по чл. 14, ал. 5 от ИК общият брой на избирателните секции, които се образуват в държава извън ЕС, да не надвишава 35.

ЦИК назначава членове на секционни избирателни комисии (СИК) за всяка избирателна секция.

––––––––

Хронограма за изборите за народни представители за Народно събрание на 4 април 2021 г.

Цялата хронограма за изборите може да се изтегли от ТУК.
 
Други документи, свързани с изборите:

Приложение № 6 Списък за гласуване извън страната в изборите за народни представители на 4 април 2021 г. в … (държава/място) (по чл. 31, ал. 1 във връзка с чл. 25 във връзка с чл. 243 и чл. 251 ИК)

Приложение № 21 Заявление за гласуване в секция извън страната (по чл. 16, ал. 1, изр. 1, ал. 2 във вр. с чл. 243 ИК)

Приложение № 22 Декларация пред СИК при гласуване извън страната (по чл. 33, ал. 2 във връзка с чл. 243 ИК)

 

На Интернет страницата на Централната избирателна комисия е активирана възможността за електронно подаване на заявления за гласуване извън страната. Заявлението е достъпно на следния адрес:

https://www.cik.bg/bg/ns2021/izvan-stranata/submit

Потвърдените заявления на граждани, заявили желание да гласуват извън страната са публикувани на следния адрес:

https://www.cik.bg/bg/ns2021/izvan-stranata/registered

Информацията е структурирана по държави и дава възможност за справка за  заявените места за гласуване и броя на гражданите, желаещи да гласуват по отделните места. Поетапно от страна на ЦИК се въвеждат и получените от ДКП заявления на хартиен носител, като до името на заявителя е изписано (ДКП).

Непотвърдените заявления са публикувани на следния адрес (подредени  по азбучен ред, заедно с констатираните несъответствия):

https://www.cik.bg/bg/ns2021/izvan-stranata/not_registered

 
Номерата на партиите и друго инфо (линк).
 
.

3 Comments »

 • Peter S said:

  Ще се радваме да подкрепите инициатива за дистанционно и явно гласуване, като подпишете петицията ТУК.

  Вижте и какво е мнението на президентство и партии за инициативата:
  https://www.eurochicago.com/2021/01/anketa-2/

 • Peter S said:

 • Peter S said:

  Заявление за гласуване в секция извън страната

  (по чл. 16, ал. 1 и ал. 2 във вр. с чл. 243 от Изборния кодекс)

  Линк: https://www.cik.bg/bg/ns2021/izvan-stranata/submit

  .

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.