Home » Авторски страници

Кампания за преводи на “Бяла книга за езиковия спор между България и РС Македония”

2021.01.19 Няма коментари
Spread the love

Вчера се проведе среща на част от авторския екип от България и РС Македония, написал БЯЛА КНИГА ЗА ЕЗИКОВИЯ СПОР МЕЖДУ БЪЛГАРИЯ И РС МАКЕДОНИЯ. Вече има спонсор, който ще издаде 1000 бр. на български, 1000 бр. на английски и 500 бр. на немски език. Във връзка с това разпространявам следната информация:

I. Започва кампания за набиране на средства за превод на Бялата книга на:

1. Английски език – 2000 лв.
2. Немски език – 2000 лв.

3а целта НПО “Българска национална платформа за обединение и развитие” като титуляр предоставя набирателната си сметка в Банка ДСК ЕАД:

BG52STSA93000027495356

В “Основание за превод” би било добре да се посочи: За Бялата книга.

II. Авторите от РС Македония изявиха желание, с цел обективното запознаване на местната общественост с фактите, книгата да бъде издадена на скопската писмена норма и на албански език. За целта, освен спонсори от България, ще се търсят и спонсори от РС Македония и от средите на македоно-българската емиграция в Западна Европа, САЩ и Канада.

III. В случай, че българските общности в Латинска Америка изявят желание, могат да преведат и издадат Бялата книга на испански и португалски езици. Веднага ще им изпратим електронен вариант. Смятаме, че точно сега е особено подходящо да се запознае португалското председателство на ЕС със същността на съществуващите проблеми в РС Македония.

IV. След като изданията на български и чужди езици бъдат готови, умоляваме организациите на българи зад граница и техни активисти да се свържат с авторския екип, за да им бъдат предоставени бройки за разпространение сред местни медии, политици, приятели на България, библиотеки, аналитични центрове и др. Гледаме на подобна дейност като дългосрочно партньорство и създаване на българско лоби зад граница. При наличието на възможности, част от авторите биха се включили при представянето на Бялата книга зад граница.

На всички български печатни, ефирни и други електронни медии също ще бъдат предоставени необходимите им бройки.

V. Авторският екип ще разпространи Бялата книга, чрез лични посещения и срещи с представители на чуждите дипломатически мисии в София и Скопие.

VI. На всички дарители ще се предостави бройка от Бялата книга и благодарствена грамота.

VII. Тъй като средствата по издаването на Бялата книга са събрани с дарения, хариеното и електронното издания ще се разпространяват безплатно.

Смятаме, че фактът, че истината е на наша страна, не е достатъчен. Необходими са реални действия за отстояване на истината.

Освен това апелираме към всички съзнателни българи да не влизат в груби пререкания с граждани на РС Македония, защото те са наши братя. В момента виртуалното пространство изобилства от тролове, чиято цел е чрез разпространението на фалшиви новини и език на омразата да всяват изкуствено разделение между населението от двете страни на българо-македонската граница. Ние разделение и в момента имаме. То, обаче, не ни устройва и трябва да променим условията, поставени ни от други!

Моля Ви да споделите тази информация, за да доведем начинанието до успешен край.

 

Доц. Спас Ташев

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.