Home » Авторски страници, българи зад граница

Българите в Одеса отбелязват 173 години от рождението на Ботев

2021.01.06 Няма коментари
Spread the love

Одеса, Украйна: На 6 януари 2021 г. Всеукраинската обществена организация «Конгрес на българите в Украйна» ще проведе церемония на полагане на цветя пред паметника на Христо Ботев, по повод 173-та годишнина от рождението му. Пред паметника на гениалния поет и непоколебимия борец за свободата на България в Прохоровския сквер в Одеса ще се съберат представителите на Конгреса на българите в Украйна, Българския културно-просветен център «Аз Буки Веди», Българския младежки клуб «Актив» и други неравнодушни сънародници.

Ръководството на Всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна“:

„Всяка година ни отдалечава от важни исторически дати и събития. Въпреки това историческата памет трябва да се култивира постоянно, за да не се забравят националните герои и тяхната дейност. Христо Ботев, който е символ на родолюбие и борба за свобода, е един от най-достойните българи в нашата история. Най-малкото, което можем да направим днес, е да си спомним за подвизите на младия революционер и за богатото творчество на поета. Част от живота си Ботев прекарва в Одеса, Задунаевка и Измаил, което го прави част от историята и на българите в Украйна. В тези места той получава образование, работи като учител и пише първото си стихотворение „Майце си“.“

В знак на признателност за голямата му роля в Освобождението на България, на 13 ноември 2009 г., по инициатива на Всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна“, бе открит паметник на Христо Ботев.

Пресцентър на

„Конгрес на българите в Украйна“

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.