Home » Авторски страници, политика

За морала в законите и за големите корпорации

2020.12.07 Няма коментари
Spread the love


Увлечени от новините около Ковид-19 и ваксините, вероятно повечето от нас пропускаме други важни новини, които имат за бъдещето ни голяма роля, макар и не така пряка или явна.

Бих искал да Ви обърна внимание на една статия, публикувана преди дни в сайта Thefederalist.com. В нея се съобщава как големи американски корпорации използват своето влияние в Сената във Вашингтон, за да се борят срещу подписване на закон, който ограничава възможността им да печелят от китайския робски труд. В конкретния случай става дума за провинция Синцзян (на картата горе е отбелязана с червен цвят), където милиони уйгурски мюсюлмани са били обект на религиозно преследване, включително робство.

Ето няколко реда от статията:

„Според „Ню Йорк Таймс“, в неделя Nike, Coca-Cola и Apple са разположили своите екипи от лобисти, за да спрат законопроект, забраняващ вноса на продукти, произведени в Китай с принудителен труд. Очаква се законопроектът „Закон за предотвратяване на принудителния труд на уйгурите“, приет преобладаващо в Камарата с двустранна подкрепа с 406 срещу 3 гласа, да бъде подписан от президента Доналд Тръмп или президента Байдън през следващата година, ако бъде одобрен от Сената.

Арестуването от Китай на мюсюлмани-уйгури и използването на техния принудителен труд е абсолютно срамно“ – каза републиканският конгресмен от Колорадо Кен Бък пред The ​​Federalist. „Нито една американска компания не трябва да лобира срещу законопроект за прекратяване на робския труд или да разчита на робски труд, за да произвежда своите продукти.

Какво разбираме от горния цитат? Не става ли ясно, че едни от най-големите корпорации в света са готови да използват робски труд през XXI век, в името на своите печалби? Ако се замислим, няма ли да се запитаме – не тръгват ли оттук конспирациите, че най-богатите искат да ни чипират и превърнат в роби, след като нямат нищо против робския труд в Китай?

Малко хора знаят какво всъщност се случва в тази огромна държава в Азия и какво се крие зад парадната пропагадна витрина на успехите на ККП (Китайската комунистическа партия).

Според Глобалния център за отказване от ККП (базирана в САЩ интернет платформа, която документира отказа на китайци от комунистическата партия*), именно „в ККП планират упадъка на морала във всички държави, чрез изнудване, подкупи, корупция, насилие, измама и унищожаване на традициите. Злината им оказва влияние във всички области на обществото, включително политика, бизнес, култура, технология, образование, медии и неправителствени организации.»

На старниците на Еврочикаго много пъти е списано за морала в политиката и бизнеса**. Вижте например:

За морала на световните лидери

Моралът е единствената печеливша политика

Законът. Правото. Моралът

Ето какво е писал Николай Гусев (вж. последния линк) за незачитащите морала закони:

„Колкото по-малко и въобще липсващи са допирните точки на конкретния закон до общочовешкия морал, толкова по-унищожителни са последствията от действието му (на закона) върху съответното общество. В крайна сметка неморалният закон е обречен, но пораженията, които нанася, остават, като налагат огромни усилия по преодоляването им.
Неморалният закон по принцип е създаван, за да обслужи определени, също неморални, интереси. „Dura lex, sed lex“ – са казали древните римляни. Тук внушаваната заплаха е, че неморалният закон е нещо по-добро от липсата въобще на закон. Също като лошата, неморална власт, която била по-малкото зло от липсата въобще на власт.

Налагането на подобни непререкаеми от демокрацията аксиоми води до неограничена разюзданост на социалната перверзия, присъща на плутократичните елити, държащи лостовете на властта в съответния социум. Така лавината на скараното с морала законодателство расте застрашително и затрупва под мощните си слоеве все повече свободни от нормативно регулиране обществени отношения. Бумът на юридизацията им обикновено е съпроводен именно с отдалечаването от общочовешкия морал и угаждане на тесногрупови, или дори конкретни личностни интереси.“

И още: „Велики империи са се сгромолясвали и тепърва ще изчезват от хоризонта на историята, именно поради пренебрегване неотвратимостта на последствията от игнорирането на общочовешкия морал, особено в законодателството.

Ако трябва да перифразираме мъдрата мисъл на граф Лев Николаевич Толстой за семействата, бихме заключили, че всички сполучливи общества са такива поради възприемането на триединството “Морал – Право – Закон”, докато всички обречени общества са такива поради отричането на която и да е съставна част на това триединство.“

Грижа на нас, гражданите, е, освен за развитието на Ковид, да следим и законодателната власт, ако искаме да запазим свободата си и да не допуснем заразата на аморалността да ни победи. Защото само свободното общество е морално.

 

Петър Стаматов

–––––––––––––––––––––––––-

* Движението за отказване от ККП в Китай е известно с името „Туейдан“. Ето какво пише Кремена Крумова в Novetika.com:

«Отказ от ККП досега са заявили над 367 милиона китайци, по данни на центъра. Дейността на центъра започва през 2004 г., когато медията Epoch Times публикува серията уводни статии с название „Девет коментара за комунистическата партия“, преведена и издадена на десетки езици, включително български.
Деветте коментара правят анализ на политическите кампании на ККП, довели до смъртта на 80 милиона души в мирно време. Последната й кървава инициатива продължава и днес: преследването на духовната група Фалун Гонг, чиито близо 100 милиона последователи са убивани в държавни болници, с цел органите им да бъдат продавани на заможни пациенти, нуждаещи се от трансплантация.“

Деветте коментара за комунистическата партия може да изтеглите от ТУК (PDF file).

** Вижте също и на английски език: Which Corporations Control the World?

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.