Home » Е-Списание

За морала на световните лидери (видео)

2011.11.01 3 коментара
Spread the love

Китайската народна република е считана за наследник на една от най-старите и значими за човечеството цивилизации в света, а КНР е основана през 1949 година в следствие на комунистическа революция, след продължителни вътрешни конфликти и войни с Японската империя. Десетилетия след това Китай се развива по подобие на СССР под управлението на Сталин.
Започналите през 1970-те години политико-икономически реформи променят значително облика на страната в обществено, икономическо и политическо отношение. Впоследствие Китай развива една от най-мощните и бързо-развиващи се икономики, и днес най-голямата социалистическа страна в света е значителна геополитическа и военна сила. Икономическият гигант е с втора най-голяма по стойност на БВП след САЩ, като по някои предположения след 2-3 петилетки ще е световният лидер / Wikipedia.org/.
Ето защо следващите документални кадри не могат да не ни накарат да се замислим за морала на бъдещия лидер изкован в последните 60 години под ръководната роля на Китайската комунистическа партия. (Предупреждение: Видеото не е за деца и хора със слаби нерви и показва ужасяващи кадри на 2-годишно момиче в Китай, прегазено от две различни превозни средства и оставенo да умира от минувачите).

Записите от охранителните камери, показват малкото момиченце Юеюе (Yueyue), прегазено преди две седмици на пазара в Foshan в южната част на Китай, провинция Гуандун.
Тя лежи в локва кръв, докато покрай нея минават поне 18 души и я виждат, но се държат така, сякаш нищо не се е случило.

На кадрите добре се вижда, как бял микробус ударя детето и го прегазва с предното си колело. Шофьорът спира за кратко, но след това продължава да се придвижа напред, като със задната гума преминава отново през него. Видеото показва повече от дузина минувачи, които се разхождат около кървящото момиченце без да спрат и да помогнат. Някои от преминаващите мотоциклети и автомобилисти се отклоняват, за да се избегнат нейното тяло, но след като трима души пеша са преминали безчувствени край него, друг камион отново го прегазва.

Вестник Shanghaiist разказва, че едва след седем минути случайно преминаваща жена събираща отпадъци вдига тялото на момиченцето от пътя и съобщава на майката на детето да го откара в болница.

Според The ​​Telegraph, Юеюе е в критично състояние в интензивното отделение на болница в Гуанджоу. Според други източници, детето е в кома и лекарите не очакват да оцелее.

Трагичният случай стана най-популярната история на Sina Weibo, китайски услуга за микроблогване. Много хора обсъждат кадрите и ги възприемат като загуба на морала в китайското общество.

В историческите анали на Китай традиционната китайска култура следва принципите на зачитане на възрастните и грижа за децата, на помагане на нуждаещите се и слабите, зачитане на ценностите на учтивостта, правдата, почтеността и чувството за срам. Защо нравствеността е паднала толкова ниско в днешен Китай?

Бивш професор по психология в Главния педагогически университет на Пекин, Сун Янджун смята, че главната причина за сегашното апатично общество на Китай е измамната идеология на ККП. Възстановяването на вярата е в сърцевината на решението на проблема.

Сун Янджун: “Откакто режимът на ККП идва на власт, неговата група от бюрократи са виновни за подкопаването на социалните ценности, унижаването на китайския народ, и разрушаването на традиционната китайска култура. ККП промени стойностната тенденция на цялата общественост. Нацията ни се е загубила в преследването на прекалени материални ползи, прекалени лични облаги и прекалени лични удоволствия.”

Писателят Йе Хуо коментира, че днес китайците са пропити с недоверие и студенина. Според него и според Сун Янджун връщането на традиционните ценности се нуждае от усилията на всички. Те призоват сънародниците си да са смели в осъждането и наказването на неморалното, да са решителни в борбата за своите основни права. Това ще спре социалната неправда, ще доведе до повече справедливост и ще възроди ценностите, унищожени от комунистическата партия.

ChinaKP

3 коментара »

 • Mariana said:

  “Тези трогателни снимки буквално за час обиколиха китайските интернет форуми. Те показват сериозен социален проблем в Китай, свързан с десетки милиони изоставени деца на селяни, родителите на които са принудени да работят непрестанно…

  Снимките са направени на 29 юни тази година в началното училище на област Шандзян, провинция Хунан.

  Техният автор, Лу Чисин, пояснява, че е запечатал на лентата момиченце, ученичка от втори клас. Тя ходи на училище заедно с малкото си братче, за което трябва да се грижи, тъй като родителите й са заминали на работа, а баба й и дядо й работят на полето.

  Заради недостатъчната храна, малкото момченце страда от патологични изменения, главата и тялото му са непропорционални, разказва Ли.

  У Дзянхуей, преподавател в училището разказал, че такива оставени от родителите си деца има много в областта.

  Според данни на Китайската женска федерация от 2010 година, в цялата страна има около 58 милиона селски деца, родителите на които са принудени постоянно да работят, което е около 28,29% от всичко деца в селата. От тях повече от 40 милиона са на възраст под 14 години. Това показва, че почти всяко четвърто дете от селата расте в отсъствието на родителите си.

  ——————

  Ученичка от втори клас се грижи за малкото си братче по време на урок, тъй като няма на кой да го остави в къщи. Провинция Хунан. 2011 година.”

  http://www.epochtimes-bg.com/2011-03/2011-10-24_01.html

 • Nik said:

  Най-жестоките поражения, нанесени от “поемащите вината, но с мезе“, които продължават да направляват обществения и личния живот в България, не са неспирните грабежи (“ГраБим България!”),

  а проказните рани върху душевността на българина.

  Китайският синдром” не е китайски – той е вдъхновен от терористична човеконенавистническа идеология, изпълнила с метастазите си целия свят.

  Няма значение с какви смокинови листа се опитва да прикрива срамотите си – отвсякъде прозира омразата към човека и поклона пред Мамона.

  Обезчовечаването е страшно.

  Но то е следствие на безбожието:

  “Рече глупец в сърцето си: “Няма Бог!”

  Безбожието е причината – обезчовечаването е следствието.

  Идеолозите на тоталитаризма не понасят да има авторитети, стоящи над тях.

  Затова следва да бъдат унищожени не само конкурентните себеподобни (Милошевич, Мубарак, Кадафи, Асад, Ким Чен Ир, и пр.), но и да се насади нова религия, в която Антихристът да е безразделният владетел над телата и душите на човеците, да се уподоби на Бога.

  (Към онези, които скептично ще се усмихнат, прочитайки горния текст: -Не се учудвайте, когато ви сложат белега на Звяра на дясната ръка или на челото; но тогава ще бъде късно за съпротива).

 • Mariia K. said:

  Още за Китай и някои негови особености:
  Китайските хора са странни за нас, неприемливи и неразбираеми. Но за себе си, те са си съвсем нормални. Никой не би могъл да измени един начин на мислене, изграждан векове.
  Да започнем с количеството хора, населяващи тази територия. Ами, прекалено много са. Недояждането и бедността са основата на китайските традиции. И до ден днешен тези две беди ги преследват и прогонват от Китай. Работят до изнемогване, ядат малко, умират рано. Дори днес е разпространена практиката да се продават сами – ако някой богат китаец е осъден и трябва да лежи в затвор, той може да си купи тяло – човек, който да му излежи присъдата. За “тялото” това е чудесно време за почивка и за осигуряване на добър доход. Тази практика се нарича Дин-цзуй и се прилага от векове.
  Но да се върнем към създаването на уроди. Не е вярно, че компрачикосите са първите, които отглеждат и продават малки уроди. Първи са китайците. Децата се наричат “порцеланови човечета”. Купували са ги на тригодишна възраст и са ги поставяли в специални порцеланови съдове. През деня са стояли само изправени, а нощем са ги поставяли на една страна, за да могат да спят. Порцелановите деца са използвани за секс с богати аристократи. Заради особеностите на телата, не са могли да танцуват, но са се биели много смешно.
  А всичко е започнало от интереса на една от жените на императора Съй Ци /2033 – 1995 г.пр.н.е./, която откупила гърбаво бебе, малко преди да го хвърлят в оризовите ниви. По-късно този гърбав човек я съпровождал навсякъде. Тя твърдяла, че носи щастие.
  За лотосовите крачета изобщо няма да пиша. Това е толкова познато, че вече не е интересно. Ще кажа само, че миризмата на плътта на смазаните пръсти е била афродизиак за китайците.
  Всъщност, в Китай се е продавало всичко, което някой може да си помисли и тук няма място за морал, става дума единствено за оцеляване.
  Най-разпространена практика от древността е продажбата на тримесечни бебета – само момичета. Децата са били приготвяни по специална рецепта. Твърдяло се е, че яденето на тази супа е много полезно за здравето и кожата. Тази практика, макар и нелегално, съществува все още в провинция Шендзян. Там може да се купят абортирани човешки ембриони. В държавните болници ги дават безплатно. Миналата година, репортер от Ист Уик е направил експеримент: попитал в болница имат ли ембриони. Лекарката му казала да дойде на другия ден. В определеното време му дала 10 “пресни” ембриона и му казала да ги сготви веднага, за да не се губи вкуса им.
  “Всяко месо, когато е добро за ядене, е полезно” твърдят китайците.
  Също много стара практика /но вече напълно забранена/ е пришиването на животински кожи към кожата на деца. В повечето случаи децата са умирали, а тези които оставали живи полудявали от болките и ужаса. Прерязвали са гласните им връзки, за да издават животински рев. Живите са ги показвали по пазарите срещу пари.
  Съществуващото и до днес племе Апатани, което идва от Тибет е имало странна традиция: На всички момичета, още в най-ранна възраст са набивали в ноздрите дървени цилиндри и са ги татуирали. Това се е правело, защото апатанките са били много красиви. Често са ги крали.
  И така, да обобщя: Създаването по изкуствен начин на уроди се е правело единствено с цел припечелване.След като било установено, че богатите плащат добре за родени с аномалии, хората решили, че е добър бизнес.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.