Home » Авторски страници, политика

Защо Доналд Тръмп ще е победител

2020.11.04 5 коментара
Spread the love

Големите световни медии пишат за проведените президентски избори в САЩ, опитват се да направят оценка на предшестващата ги президентска кампания и да предвидят какво ще се случи след това. Еврочикаго не е голяма медия, но тя бе първата, която преди 4 години предвиди и обяви победата на Доналд Тръмп в напреварата му с Хилари Клинтън (вж. линк). В редакцията не сме тръмписти, пишещият тези редове вчера, 3 ноември 2020 г., не гласува за настоящия президент (за доказателство вж. снимките долу на избирателната секция и бюлетината). Но на нашия редакционен екип никой не ни плаща, работим за едната чест и име, и заради това имаме само верни читатели. Именно заради тях пишем и тези редове, и за втори път след 2016 година смятаме, че Тръм ще е победител, този път над Джо Байдън.

По-долу ще откриете доводите за това ни твърдение, дори преди да са преброени всички бюлетини.
Първо нека припомним, че демократите хвърлиха колосални средства за предизборната си кампания. Американските медии, добре захранени, в 95% от случаите бяха и са срещу действащия президент. Вашингтон със своите държавни чиновници, и той 94% бе за Байдън. Социологическите агенции твърдяха, че Тръм ще загуби битката още в големия и важен щат Флорида, и подготвяха гласоподавателите за гръмка и убедителна крайна победа на Байдън. Скандалът със сина на бившия вицепрезидент и самия Байдън (вж. линк) бе неглижиран не само от медиите в САЩ. И то след като още помним неуспешния импийчмънт, и как истерията за «връзките» на Тръмп с Русия бяха раздухвани през последните 4 години.
Въпреки всичко, резултатите към този момент (около 12 часа след края на изборния ден) са шамар за Демократическата партия и «дълбоката държава» (вж. картата долу).


.

Нека разгледаме добре картата и някои от особеностите на американската избирателна система.
Тази карта ни показва, че популярният вот е за Байдън – до този момент, за него са преброени 69,5 млн. бюлетини, срещу 67 млн. за Тръмп. Но на тази карта трябва да видим и гениалността на авторите на избирателната система на САЩ и идеите, заложени в нея преди повече от две столетия. Защото в основата на избирателната система на Съединените щати стои не принципът на обикновеното мнозинство, а принципът на равните права на жителите на всички щати и стриктното филтриране на кандидатите. Още през 1787 г., по конституционната конвенция на Филаделфия, „Бащите на нацията“ обмислят различни варианти за американската избирателна система.
Много хора и «експерти» упрекват системата за едно или друго, но нека първо ги чуем какво по-добро могат да предложат?
За цялото си история Конгресът е получил над 740 предложения за изменения, но те никога не са успели да съберат мнозинство, за да променят избирателната система на страната.
Да, тя не е съвършена, но ако популярният вот бе главният, както е в други по-малки държави, то в САЩ за последните 7 мандата трябваше на власт да са само демократите. А хората знаят: «Политиците са като памперсите – необходимо е да се сменят често».


.

Ето и една друга карта (вж. горе), която показва как се изменя вотът според възрастта на гласоподавателите в САЩ. Вижда се, че зад обещанията на демократите са повярвали най-младите, а по-опитните гласуват по-често за Републиканската партия. И тук се сблъскваме с друг болен въпрос – трябва ли тежестта на вота да е еднаква и еднакво да струва гласът на уважаван професор във водещ Американски университет, с този на младеж пълен със сили, но без да похваща работа, чакащ социални помощи в някое гето. И не се ли крие в това “тайната” защо Обама за 8 години не направи нищо значително за чернокожото население на Америка? Не е ли по същите причини, по които и в България, въпреки заделяните наши и европейски средства за ромското ни население, различните НПО и част от държавната ни администрация предпочитат този поток от пари да не спира и положението да си остава непроменено?
Да, действително демокрацията в САЩ е под заплаха, но не толкова от Тръмп, колкото от все по-бедното и маргинализирано население, и загубата на позициите на средната класа, която се топи по-бързо отколкото ледниците от глобалното затопляне.
И тук трябва да забележим още един феномен от изборите в последните години – как така за демократите гласуват хем най-богатите милионери в Калифорния, хем и най-бедните от гетото в Чикаго?
Неочаквано и за мен, се оказа, че демокрацията е под заплаха и заради изборите по пощата. Казвам го като човек, лично създал петиция и писал до Българския парламент, с настояване за въвеждане на такива избори в България (вж. линк). Да, аз защитавах и настоявах за подобно гласуване, но само до изборите в САЩ през 2016 г. Вчерашните избори още повече затвърдиха мнението ми за възможните манипулации. Още повече, че губернаторите демократи от различни щати, разрешиха да се броят бюлетини пристигнали дни по-късно, дори и без четливо пощенско клеймо.  А снощи лично се срещнах и разговарях с човек, който е получил изборни документи и е могъл да гласува по пощата, освен със своята бюлетина и с бюлетините на свои близки, някои от които покойници.
Известни са ми и случаи за това, че хора са превозвани да гласуват със специални автомобили, а пък в моята избирателна секция вчера намерих луксозни листовки с цветни упътвания как да гласуваме за демократите (вж. снимки).

На пейката в изборната ни секция ме чакат няколко листа с изборни напътствия : Ballot Ready


.

.

.

Америка вече не е същата. И това е така, не заради настоящия президент, а заради този естаблишмънт във Вашингтон, които 4 години не можа да се примири за загубата на Хилари Клинтън. Той разделя нацията и той е причина за появата на «феномена Тръмп». Тези от «дълбоката държава» няма да се признаят за победени и сега. Разделението на американската нация им е от полза. И разединеният български народ е показателен пример за всички българи, които живеем в САЩ и носим болките на двете държави.
Но американците казват: “Обединени ще победим” или по точно “United we stand, divided we fall“. И този път до Тръмп ще застане не само неговите семейство и изборен щаб, но и индустриалният индекс Dow Jones, който днес отново расте значително (за 2 часа над 2% ). На страната на бъдещия нов-стар президент ще и мнозинството в Сената и в Конституционният съд. Всичко това ни говори, че победата, макар и оспорвана, както и през 2016 г., ще е за Тръмп.
Поздравяваме Donald John Trump и средната класа на Америка, която гласува за него. И дано те направят най-доброто за бъдещето на огромната страна!

 

П. Стаматов

5 коментара »

 • Nik said:

  ХРИСТОС ВЪЗКРЕСЕ!

  Отче наш, Който си на Небесата,
  да се светѝ Твоето име;
  да дойде Твоето царство;
  да бъде Твоята воля на земята,
  както е на небесата;
  насъщния ни хляб дай ни го и днес,
  и прости нам дълговете ни,
  както и ние прощаваме на нашите длъжници;
  и не въведи нас в изкушение,
  но избави ни от лукавия,
  защото Твое е царството, и силата, и славата вовеки.
  Амин.

  Десетте Божии заповеди
  1. Да нямаш други богове, освен Мене.
  2. Не си прави кумир и никакво изображение на онова,
  що е горе на небето, що е долу на земята, и що е във
  водата и под земята; не им се кланяй и не им служи.
  3. Не изговаряй напразно името на Господа, твоя Бог.
  4. Помни съботния ден, за да го светиш.
  5. Почитай баща си и майка си.
  6. Не убивай.
  7. Не прелюбодействай.
  8. Не кради.
  9. Не лъжесвидетелствувай.
  10. Не пожелавай чуждото.

  Holy Father, Lord Jesus Christ, Holy Spirit, I ask for and thank You for salvation, perfect healing and prosperity of President Donald Trump, Vice President Mike Pence and The USA SO LONG AND SO MUCH AS LONG AND AS MUCH they and The USA perform Your statutes, commandments and laws.

  Святий Отче, Господи Исусе Христе, Святий Душе, моля Те и Ти благодаря за спасението, съвършеното изцеление и благоуспяването на президента Доналд Тръмп, вицепрезидента Майк Пенс и на САЩ ДОТОГАВА И ДОТОЛКОВА, ДОКОГАТО И ДОКОЛКОТО тe и САЩ изпълняват Твоите повеления, заповеди и закони.

  Ivailo Balabanov
  September 6, 2015 •
  ….Момчета, казвам ви го просто,
  по Дядо Вазовски дори,
  че днес, на вашта сила Господ,
  Отечеството повери.
  Днес не е време за куршуми
  и нека всеки в този час
  си вземе само тези думи-
  ” България – това съм аз!”
  И тя ще стане черква бяла
  под златна ангелска дъга,
  ще бъде роза разцъфтяла
  в самата Божия ръка,
  щом стихне днешното безчинство
  и – подир вашия оброк,
  възкръсне святото единство:
  Човек, Отечество и Бог,
  щом всеки със душа съгласна
  и пълна с любородна страст,
  си каже простичко и ясно:
  ” България – това съм аз!”

 • DMail said:

  Idiot!!!
  Джо Байдън обърква двете си внучки и след това представя една от тях за своя мъртъв син!!
  И той може да бъде президент на САЩ след няколко часа!

  Видео”
  https://www.dailymail.co.uk/news/article-8909537/Joe-Biden-starts-election-day-attending-morning-mass-visiting-son-Beaus-grave-Delaware.html

 • Milena Petkova Petkova said:

  Подкрепа за Тръмп !!! За един по-добър свят !!! До победа !!!

 • Mariana said:

  Коментар на Стефан Гамизов във Фейсбук:

  “Мисля вече знаете, че има подаден съдебен иск от щаба на Тръмп в Мичиган. Никога, абсолютно никога не съм бил привърженик на никакви теории на конспирациите, не бях съгласен и с какво ли не във външната политика на Тръмп, но това е толкова срамно и демократите дължат обяснение за омърсяването на изборите в САЩ не само на американците, а на всички хора по света, защото ако това се случва в САЩ, няма да има диктатор по света, който да не “прави” избори така от тук нататък. Моля се на Бог да не е истина!!! От 138 хиляди появили се в последния момент бюлетини по пощата в Мичиган няма никакви за Тръмп!!! 100% за Байдън, 0% за Тръмп от тях!!! ДПС в Столипиново не фалшифицира избори така нагло!!!”

  https://www.facebook.com/stefan.gamizov/posts/10218821267747576

 • Peter S said:

  Timeline of events to the White House
  Here is a timeline of the steps needed before Joe Biden is officially Mr. President, according to AP.

  Dec. 8: Deadline for all state recounts and court contests over results to be completed at the state level

  Dec. 14: Electors vote by paper ballot in their respective states. Electors are required to vote the same way as the popular vote in 33 states and the District of Columbia. The votes are counted and electors sign six “Certificates of the Vote” documents, which are then sent to various officials, including the president of the Senate — currently Vice President Mike Pence.

  Dec. 23: If certificates are not mailed to the designated officials by this day, the law provides alternative ways for getting the results to Washington.

  Jan. 6, 2021: A joint session between the House of Representatives and the Senate is held to count the electoral votes. The ticket that receives 270 or more electoral votes (if there is one) will be announced by the president of the Senate. If neither candidate receives at least 270 electoral votes, the House decides the election, according to the 12th Amendment to the Constitution, through a majority vote.

  This is where it gets tricky: Members of Congress may object to returns as they are announced. Objections are to be written by one member of the House and one in the Senate and must meet specific requirements. The objection is then debated for a maximum of two hours before each chamber votes to accept or reject the objection. Any objection must be approved by both houses in order to exclude any votes.

  Jan. 20, 2021: The president-elect is sworn into office on Inauguration Day.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.