Home » Авторски страници

Петиция в подкрепа на гласуване по пощата за българи в чужбина

2016.05.26 3 коментара
Spread the love

Петиция търси подкрепа за най-евтиното за българската държава гласуване за сънародниците ни в чужбина

 

В началото на този месец летях от Чикаго до София. Непосредствено преди да се кача на самолета открих, че резервният ключ от къщата и ключът от колата на съпругата ми са забравени в джоба ми.

Потърсих пощенски клон, но вече бях минал граничен контрол и единствено можех да пусна ключовете в плик от обикновено писмо в обикновена пощенска кутия, която се събира един-два пъти дневно.

Вижте на снимките как го направих, защото за всеки случай снимах писмото и номера на пощенската кутия.

 

eurochicago20160523_031
.
eurochicago20160523_030
.
eurochicago20160523_032

Само след два дни жена ми благополучно е получила издутото и не особено леко писмо.

 

Щом човек в САЩ може да си позволи да изпрати ключовете от дома си по пощата, дали нещо може да го спре и да гласува по пощата?

Ето защо в САЩ, Канада, Германия, Швейцария и др. развити страни от Запада гласуването по пощата е разрешено и най-широко прилагано, за разлика от някои наши съседи, като например в Турция.

Не виждам какво може да попречи на законодателите в България, да внесат изменение в Избирателния кодекс и да дадат разрешение да гласувам по пощата, като изпратя бюлетината си до най-близкото консулство, в което съм регистриран.

Разбира се (както е и при изборите за американски президент) вотът ми ще е скрит от чужди очи в ненадписан плик, който пък от своя страна ще е пъхнат в друг надписан с моето име и адрес. Когато изборната комисия се събере, то тя ще отвори надписания плик, ще ме отбележи, че съм гласувал и ще пусне вместо мен бюлетината ми в урната, която по-късно ще бъде отворена и преброена пак от същата или друга комисия. А аз всичко това ще мога да го наблюдавам, пиейки си у дома кафето или бирата. Този процес може да се излъчва директно (онлайн) и по този начин да се увеличи доверието на избирателите в изборният процес. Това дребно на пръв поглед допълнение ще даде възможност на много българи в чужбина да не отпаднат от избирателните списъци и да запазят връзката си с България.

 

Ето какво пише наш голям ежедневник:

“Защо се вторачваме само в електронното гласуване? Това намирисва на някакъв фетишизъм към виртуалното. “Нация техническа” на нов глас.

Въпросът е, че когато очевидно има много желаещи да гласуват дистанционно (а и Референдумът така реши – бел. моя), трябва да има и начин това да стане.

И ако не става дума за прекалено сложна организация и много пари, защо не пробваме и гласуването по пощата? С активна регистрация за тези, които искат да дадат вота си по този начин, и с всички останали мерки, които в други държави вземат, за да е успешен този тип вот.” (“24 часа”)

 

Какво е нужно, за да се случи всичко това?

Нужно е да предложим елементарна промяна в Изборния кодекс и да имаме сили да убедим българските политици в необходимостта й. За целта първо подпишете петицията, която се обръща към българските държавници с думите:

Уважаеми г-н Президент,
уважаеми народни представители в 43-то Народно събрание,

Български граждани от страната и от разни краища на света се обединяваме около предложението за въвеждане на гласуване по пощата за българите в чужбина, в държави, в които това е разрешено от местните закони, и е възможно да бъде извършено без заплаха за националната сигурност на България.

Вижте текста на петицията и я подпишете на адрес: http://www.peticiq.com/postvot

Сега е моментът, защото от днес, 26 май 2016 г., със заседание на Комисията по политиките за българите в чужбина в НС на тема “Участие в избори на българските граждани, живеещи извън Република България”, започват обсъжданията за изменения в Изборния кодекс, а ГЕРБ вече са внесли в Правната комисия предложения за изменения. Вж. линк:

http://www.parliament.bg/bg/parliamentarycommittees/members/2400/sittings/ID/8179

Вижте още информация за гласуването по пощата в Wikipedia (линк).

.

3 коментара »

 • Бъзрожденеца said:

  Интересно е кой е наложил тези права за българите, економически емигранти,напиуснали доброволно България и сега имат “конститутионо право” на гласуване за определяне на съдбините на останалите наши сънародници в България !?. За куриоз в никоя страна от Европейския Съюз няма такова чудо.
  Най правилното решение на този криворазран закон е да се промени в полза на останалите в България данакопладци, и само те да имат право да определят съдбините си.
  Никак не се учудвам че “коституционите права”са биле наложени от партията столетница, като имала в предвид че неините синове и дъщери, първи ще напуснат и то за дълго време България и би треабвало от растояние да гласуват за техните бащи и дядовци, тоест за партията столетница и по този начин да управляват България за вечни времена.

 • Мариана said:

  Не е вярно това, което твърдите, г-не. Има доста страни в Европа, дори в страни, които не са членки на ЕС още, където има и депутати от техните диаспори, за разлика от България.

  А що се отнася до това кой за кого е гласувал досега в чужбина, за БСП обикновено има малко гласове. Най-много гласове има за ГЕРБ, има и за РБ, а дори и за ПФ има гласували в чужбина на последните избори, ако не знаете – има и емигранти, които са гласували за тях.

 • Стефан Ацев said:

  До БЕЗРОЖДЕНЕЦА: Щом плащам данъци в България, трябва да ми биде осигурен достъп за гласуване! И тзта ви е напълно погрешна.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.