Home » Авторски страници, Е-Списание, политика

Патрик Смитьойс създава движение, за да поиска нов политически дневен ред

2020.10.06 Няма коментари
Spread the love

.

На страниците на Еврочикаго сме писали много пъти за Патрик Смитьойс и за различни негови инициативи (вж. например ТУК, ТУК или ТУК).

Патрик Смитьойс. Снимка: ТВ “Евроком”

Холандецът Пaтрик Cмитьoйc, кoйтo oт гoдини живee и работи в Бългaрия, тук е и неговото семейство, прeдcтaви наскоро cвoeтo движeниe “CВОБОДНИ” в прeдaвaнeтo “Чecтнo кaзaнo c Любa Кулeзич”, кoeтo ce излъчва пo ТВ “Eврoкoм”. Запис от неговото гостуване там ще намерите по-долу.

В предаването Патрик представи и най-важните цели и искания, изложени в Петиция, организирана и подкрепена от Движение “СВОБОДНИ”. Петицията, която е с 10 конкретни и категорични искания към българската държавна власт, се разпространява из цялата страна. Ето основните 10 искания:

.

ДЕКЛАРАЦИЯ

в подкрепа на искане за установяване на нов политически дневен ред

С настоящото декларирам подкрепата си за следните конкретни искания към българската държавна власт:

I. Електронно гласуване, пълна прозрачност на дейността на държавната администрация чрез дигитализация на всички нейни услуги, оптимизация и опростяване на публичните административни процедури.

II. Премахване на ДДС върху стоки от първа необходимост като основни хранителни продукти и лекарства, както и въвеждане на нулев данък върху дохода присемеен доход, по-нисък от две минимални работни заплати.

III. Въвеждане на абсолютен таван от 10% за лихвите по кредитите, опрощаване на лоши кредити на бедстващи хора, наказателна отговорност за нехуманни практики от страна на частните съдебни изпълнители и колекторските фирми, въвеждане на таван на разходите при изпълнителните дела.

IV. Тотален мораториум върху нови концесии за добив на полезни изкопаеми и шистов газ до доказване на тяхната безопасност и екологичност и до въвеждането на концесионни такси в размер на минимум 30% от реализираните приходи, както и пълен одит на всички настоящи концесии. Дългосрочна забрана на износа на суровини за сметка на готова продукция.

V. Категорична забрана за внос на отпадъци.

VI. Премахванеимунитета на народните представители, както и ограничаване броя на мандатите на един и същи народен представител до максимум два.

VII. Функционално и реално разделение на трите власти -законодателна, изпълнителна и съдебна. Гарантиране на справедливост за всички български граждани чрез въвеждане на хоризонтална структура в прокуратурата, премахване или ограничаване на длъжността „главен прокурор“ и жестоки санкции за корупция и търговия с влияние в съдебната власт.

VIII. Спешно създаване на независим контролиращ орган с експертно и гражданско участие, който да наложи безкомпромисен организационен и финансов контрол върху изпълнението на обществените поръчки.

IX. Тотален мораториум върху строителството в зони с голямо екологично значение и по крайбрежната ивица.

X. Въвеждане на механизми за обявяване за нищожни решенията на Народното събрание и Министерски съвет, които противоречат на интересите на българския народ.

XI. … (Може сами да допълните исканията.)

Документа може да изтеглите ТУК или да подпишете онлайн ТУК.

.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.