Home » Авторски страници

Германия признава изтекли БГ лични документи до края на годината

2020.10.07 Няма коментари
Spread the love

Българските граждани в Германия ще могат да използват изтекли лични документи за административни цели до края на 2020 г.

Министерството на външните работи на ФР Германия e уведомило българското Външно министерство, че във връзка с условията на пандемията от коронавирус страната удължава еднократно срока за използване на изтекли лични документи на чужденци, включително български граждани, на територията си до края на годината само за административни цели – съобщи пресцентърът на МВнР.

Така български лични карти и задгранични паспорти с изтекла валидност след 13 март 2020 г. ще бъдат признавани в Германия до 31 декември 2020 г. за вътрешно-държавни цели (продължаване срока на пребиваване). Еднократното удължаване на срока цели най-вече да се предотвратят проблеми с престоя и пребиваването на чуждите граждани, които вече се намират на територията на Федералната република.

МВнР припомня, че във връзка с кризата от коронавируса, през пролетта Германия обяви, че ще признава за валидни изтекли след 13 март 2020 г. български лични документи, с които сънародниците ни да могат да напускат страната на път за родината. Този срок изтича на 31 октомври, като след тази дата български граждани с изтекли лични документи няма да могат да пресичат германската държавна граница.

МВнР информира, че и трите български консулски служби в Германия – към посолството ни в Берлин, както и в генералните ни консулства във Франкфурт и в Мюнхен, приемат документи за подновяване на изтекли български лични карти и задгранични паспорти.

На българските граждани, които възнамеряват до 31 октомври да напуснат Германия с изтекли лични документи със самолет, МВнР препоръчва предварително да се осведомяват за политиката по този въпрос на съответната авиокомпания, защото е възможно да не бъдат качени на борда.

При необходимост от съдействие, българските граждани могат да се свържат с консулските ни служби в Германия на следните телефони и имейли:

Посолство на Р. България в Берлин:

+49 30 201 09 22

[email protected]

Генерално консулство на Р. България във Франкфурт:

+49 69 509278 1320, +49 69 509278 13 10

[email protected]

Генералното консулство на Р. България в Мюнхен:

+49 89 171 176 14; +49 89 171 176 15, +49 172 888 10 56

[email protected]

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.