Home » Авторски страници, българи зад граница, политика

Второ писмо до БГ институции във връзка със случая Ридван Караходжа

2020.09.10 Няма коментари
Spread the love

.

Във връзка със случая на Ридван Караходжа, за който нашето издание вече писа (вж. тук), Българската национална платформа за обединение и развитие е изпратила днес второ писмо до премиера Бойко Борисов, вицепремиерите Красимир Каракачанов и Екатерина Захариева, и до министрите на вътрешните работи и на правосъдието.

От Българска национална платформа пишат в съобщение до медиите следното:

“Тъй като нито една от посочените институции не отговори на предишното писмо на Българската национална платформа, изпратено на 16 юли, настоящото представлява и искане за достъп до обществена информация, като получените данни ще позволят да се изяснят подробностите около случая на Ридван Караходжа – българин мюсюлманин от с. Пулево, Ксантийско, на когото Съветът по гражданство към Министерство на правосъдието отказа да му се предостави българско гражданство.

Ридван Караходжа е борец срещу асимилацията на около 40-хилядната общност на българите мюсюлмани в Западна Тракия и има огромни заслуги за съхраняването на техния български език и българско културно наследство.

Освен това в писмото се изисква и информация относно политиката на България към тази българска общност в Западна Тракия, за предприети евентуални мерки за противодействие на създаването от местните български говори на нов „помашки“ език и ново „помашко“ самосъзнание, за порочните практики в заседанията на Съвета по гражданство и др.”

Следва съдържанието на изпратеното днес писмо. (Писмото в оригинал – До Бойко Борисов за Ридван Караходжа 2)

.

ДО Г-Н БОЙКО БОРИСОВ
МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ
НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

ДО Г-Н КРАСИМИР КАРАКАЧАНОВ
ЗАМЕСТНИК МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ
ПО ОБЩЕСТВЕНИЯ РЕД И СИГУРНОСТТА

ДО Г-ЖА ЕКАТЕРИНА ЗАХАРИЕВА ЗАМЕСТНИК МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ ПО ПРАВОСЪДНАТА РЕФОРМА И МИНИСТЪР НА ВЪНШНИТЕ РАБОТИ

ДО Г-Н ХРИСТО ТЕРЗИЙСКИ
МИНИСТЪР НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ

ДО Г-ЖА ДЕСИСЛАВА АХЛАДОВА
МИНИСТЪР НА ПРАВОСЪДИЕТО

КОПИЕ ДО СРЕДСТВАТА ЗА МАСОВА ИНФОРМАЦИЯ

Искане за достъп до обществена информация по случая на нашия сънародник Ридван Караходжа – защитник на правата на българите мюсюлмани в Западна Тракия и държавната политика към тях.

УВАЖАЕМИ Г-Н МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ,
УВАЖАЕМИ Г-ЖИ И Г-Н ЗАМЕСТНИК МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛИ,
УВАЖАЕМИ Г-ЖО И Г-Н МИНИСТРИ,

На 16 юли 2020 г. се обърнахме към Вас или Вашите предшественици (без МВнР), във връзка с поредния отказ на Съвета по гражданство да предостави гражданство на България като историческа родина на нашия сънародник Ридван Караходжа от южнородопското село Пулево, Ксантийско (Западна Тракия), Гърция. Въпреки че от входирането на писмото ни в оглавяваните от Вас институции са изминали почти два месеца, до настоящия момент от никой от Вас не сме получили отговор. Освен че липсата на такъв представлява нарушаване на установените по отношение на дейността на държавната администрация правила, смятаме, че това е израз на неуважение към нас като български граждани.

През разглеждания период България е разкъсвана от протести и антипротести. Във връзка с възникналото напрежение, членове на българското правителство заявиха по време на националната конференция на ГЕРБ, че „въпросът не е да кажеш какво не ти харесва, а как да се промени“. По-късно пак членове на правителството заявиха, че с недоволните български граждани трябва да се води диалог!

В нашето писмо ние не само посочихме какво искаме, но и как това да бъде направено, за да се преодолеят негативните последици от едно действие, което ние възприемаме като национално предателство. За съжаление от Ваша страна последва мълчание. С мълчание на институциите ли смятате да водите диалог с гражданското общество, чиито представители сме ние?

С оглед на създалата се ситуация и въз основа на Закона за достъп до обществена информация, желаем да получим конкретни отговори:

1. Желаем да разберем какъв е бил документооборотът във връзка с нашето предходно писмо. Неговият Входящ номер в МС е 08.10-138/16.07, в МВР е 812100-10538 от 16.08, в МП е 66-00-157/16.07. За съжаление, въпреки многобройните опити, от МО не е предоставен входящ номер. Желаем да ни бъдат предоставени копия от резолюциите, поставени върху нашето писмо с по-горните входящи номера, за да проследим на кои държавни служители какво е било разпоредено.

2. Желаем също така да ни се предостави информация за каквато и да било българска държавна политика през изминалите 30 години, ориентирана към българите мюсюлмани в Западна Тракия, и да ни се предостави информация по нейното изпълнение.

3. Бихме желали да попитаме, в случай, че няма такава държавна политика, ще се потърси ли отговорност от тези държавни служители, които не са разработили такава? Допустимо ли е за една задгранична българска общност от около 40 хил. души, които и днес говорят български език, да не се полагат никакви грижи от страна на българските държавни власти?

4. Искаме да знаем какви действие са предприели българските власти в защита на българския национален интерес във връзка със създавания днес от гръцките държавни власти, на базата на местния български диалект в Западна Тракия, нов „помашки“ език и ново „помашко“ самосъзнание?

5. Искаме да поставим въпроса защо членовете на Съвета по гражданство се произнасят по въпроси извън разписаната в нормативните документи компетентност на институциите, които представляват? Смятате ли, че тази порочна практика трябва да се прекрати и ако да – кога? Ако не – защо?

6. Желаем да получим информация дали е разгледано нашето предложение Съветът по гражданство да преразгледа своя отказ на молбата на нашия сънародник Ридван Караходжа за предоставяне на българско гражданство (Вх. номер на МП 1459/2018). Интересува ни какво решение е взето и как е било мотивирано?

Уважаеми г-н Министър-председател,
Уважаеми г-жо и г-н Заместник министър-председатели,
Уважаеми г-жо и г-н министри,

Тъй като част от поставените въпроси засягат българската външна политика, добавяме като получател и МВнР. За пореден път настойчиво настояваме с оглед на Вашите правомощия да задължите Съвета по гражданство да преразгледа решението си, с което на българския патриот Ридван Караходжа се отказва да придобие българско гражданство. Знаем, че досега няма подобна практика, но и никъде в закона не е казано, че не може да има! Българските национални интереси са по-висши от каквато и да било практика със съмнителни последици!

Очакваме положителен отговор на нашите предложения. В случай, че те не бъдат уважени и не получим отговор в предвидения от закона срок, ще започнем общобългарска подписка с искане да бъде направено мотивирано предложение по чл. 16 от ЗБГ, на Ридван Караходжа да бъде предоставено българско гражданство, заради неговото противопоставяне на асимилацията на българите мюсюлмани в Западна Тракия, заслугите му за съхраняването на българския език и българското културно наследство в този район!

Твърдо сме решени да работим в защита на българския национален интерес!

.

С уважение,

Председател:                        Секретар:

доц. д-р Спас Ташев            инж. Георги Мъндев

.

София, 10 септември 2020 г.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.