Home » Авторски страници, българи зад граница

Нова учебна година в БОЦ „Нов Живот“ – Чикаго

2020.09.15 Няма коментари
Spread the love

Открихме Новата учебна година в Царството на българския език и Знание, за двете бази на Български образователен център „Нов Живот“ – Розел и Парк Ридж в Чикаго.

В началото бе словото… И дойде първият учебен ден за Новата 2020/2021-ва учебна година. И започнахме да пишем своята нова приказка. В нея ще се разказва за самите нас, деца, учители и родители, ние ще бъдем героите!

„Детенце хубаво, пиленце любаво!
Къде под мишница с таз малка книжчица?
Отивам, бабичко, макар и слабичко,
книга да се уча, добро да сполуча“.

С тези стихове на великия поет Иван Вазов, изечени от малкия Тони и баба му Тошка, започна нашето тържество.

След тях на сцената в този дъждовен ден излезе Азбуката със своя огромен чадър, с висящи от него български букви. Тя приветства малките любознайковци с “Добре дошли” в царството си. Напомни на децата, че нейните владения са книгите, учебниците и тетрадките. И, че те ще им разказват за България. С тях малчуганите ще плават към далечните брегове на Черно море, ще прекосяват чудните равнини, долини и полета, ще покоряват високи планински върхове, ще надникнат в най-дълбокото място на знанието, ще ги запознаят с интересни и забележителни традиции и обичаи на народа ни, и историята му. С тях децата ще стават по-умни, по-силни, по-добри!

Азбуката задаваше на децата въпроси, и то трудни, но те не се посрамиха и отговаряха уверено и смело един през друг. Първитя урок за деня беше по-различен и много, много интересен.

На тържеството пристигна и Червената шапчица (Анет) изгубила се в търсене къщичката на баба си.

Да, този ден беше различен за всички. Родителите тайничко бършеха сълзите си, доволни и щастливи, че децата имq макар и да живеят в Америкаq ще имат същите щастливи спомени като техните от България за Първия учебен ден.

А децата сияеха, стискайки своите пъстроцветни букети, готови да прегърнат своите учителки. Та нали училището е светът на знанието, онова местенце, в което научаваме и разбираме същността на всичко, което ни заобикаля. То ни учи да бъдем контактни, възпитани и умни, как да се отнасяме с уважение и разбиране един към друг, да си помагаме и се обичаме.

Децата разбраха, че трябва да бъдет старателни ученици, защото учението е светлина, прозорец и ключ към света.

Да бъдат послушни и дисциплинирани, защото без дисциплина не се постигат отлични резултати.

Да бъдат търпеливи и упорити, защото всичко хубаво на този свят се постига с много труд и учение!

Да бъдат добри приятели! Да се обичат и си помагат, защото добротата и приятелството побеждават трудностите и истински богат е този, който има приятели!

Накрая си пожелахме учебната година да бъде здрава, успешна и благословена.

 

Хриска Перфанова,

Български образователен център „Нов Живот“ – Чикаго

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.