Home » Авторски страници

Босия отново в гладна стачка. Един писмен отговор може да я прекрати

2020.09.15 Няма коментари
Spread the love

.

От 7 септември т.г. известният дисидент и правозащитник Николай Колев – Босия е отново в гладна стачка. Тя се провежда пред главния вход на Президентството в София, където Босия е през цялото време, денонощно, вече девети ден.

Босия в първия ден от гладната си стачка. Снимка: Informo.bg

Исканията му този път са „за аргументирано съгласие или отказ за създаване на постоянно действаща Кръгла маса към президентството, която да създаде една качествена Стратегия за развитие на България през следващите години. В тази кръгла маса няма да участват политически партии, а само качествени и признати обществени дейци от страната.“ – както пише той в блога си на 4 септември, когато е пуснал уведомително писмо за стачката си до Софийска община.

Босия пише също на 4 септември, че след встъпването на президента Румен Радев в длъжност му е изпратил шест писма с това предложение, но все още няма отговор. „Ако беше направена тази Кръгла маса, сега нямаше да има протести и погроми. Просто щеше да бъде гласувана в НС и създадено Програмно правителство, което да реализира програмите и да смени модела.“смята Николай Колев.

От разговор по телефона с Кольо Босия, проведен днес, разбрахме, че вчера президентът Радев го е посетил и са говорили. Но това изглежда е бил неформален разговор, след който не е произтекло нищо. Босия все още очаква официален писмен отговор на своето предложение „за аргументирано съгласие или за отказ от създаването на постоянно действаща Кръгла маса към Президентството„.

Надяваме се, че такъв официален писмен отговор ще бъде изпратен на Николай Колев – Босия. Каквито и да са аргументите за съгласие или за отказ на неговото предложение. Защото стачката, в крайна сметка, е за получаване на такъв отговор, какъвто и да е той. И не си струва заради неполучаването му да бъде рискуван един човешки живот – животът на Босия. Това не би било добре и за самия президент, не само за здравето на Босия, който неведнъж е показвал твърдостта си при провеждането на гладни стачки.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.