Home » Авторски страници, българи зад граница, история

Филм за изселените от Гърция през 1948 г. български деца качен в You Tube

2020.09.25 Няма коментари
Spread the love

Любка Рондова в родния си край 60 години след като го е напуснала. (Родена през 1936 г. в Шестево, Гърция; починала през 2016 г. в София, България.) Снимка: Цветан Томчев

Документалният филм “РОДЕНА ВЪВ ВЪЗДУХА” с автори Максим Караджов и Цветан Томчев, посветен на народната певица Любка Рондова и другите над 20-те хиляди български деца, изселени от Северна Гърция през 1948 г., вече може да се гледа в интернет. Затова съобщи един от авторите на филма, Цветан Томчев, на страницата си във Фейсбук. “Родена във въздуха” е заснет със специалното участие на Любка Рондова. Филмът излезе и бе представен през 2015 г. (вж. тук и тук).

“Родена във въздуха” е документален проект, посветен на непопулярната тема за репресиите и последователната асимилация на коренното българско население, живеещо в Северна Гърция.
Това е филм, посветен на съдбата на народната певица Любка Рондова и над 20 хиляди български деца, изселени по време на Гражданската война от Северна Гърция през 1948 г.
Любка Рондова посещава родното си село, Шестево, 60 години след напускането му, но там открива само руините на своя бащин дом. Любка, както и всички прокудени от родните си места от Гърция след Втората световна война, не е имала право да се завърне в родната си страна, защото не е приела задължителното изискване за смяна на българското си име с гръцко.
С този филм изпълняваме завета на голямата българска певица да не забравяме историята си и да познаваме творчеството на “песенните българи” от Егея.” –

пишат авторите на филма в You Tube, където той е качен (вж. видеото по-долу).

Ето още какво пише Цветан Томчев за филма:

“Започнахме работа по снимките около 2005-та година, а го завършихме през 2015-та. Темата е тежка и малко позната за широката българска публика, защото по политически причини е забранявано или ограничавано нейното коментиране. Нашият дълг като българи и журналисти е да дадем възможност на по-широк кръг от зрители да се запознаят със съдбата на изселените от Северна Гърция български деца по време на Гражданската война през 1948 година. Снимките по-долу са от Албания, Гърция и Македония, когато работехме по филма.”

Снимки: Цветан Томчев

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.