Home » Авторски страници, българи зад граница

“Родена във въздуха” – документален филм за репресиите над българите в Северна Гърция

2015.11.16 5 коментара
Spread the love

11220824_10153731182204137_8910175254167988004_n

“Родена във въздуха” е авторски документален проект, посветен на непопулярната и до днес тема за репресиите и последователната асимилацията на коренното българско население, живеещо в Северна Гърция. Те нямат право да носят български имена, да говорят своя роден език, да пеят на български песните си. Живеят в страх да разкриват идентичността си. „Възродителният процес”, провеждан от Атина през целия ХХ век до днес, остава невидим за официалната политика на България.

Филмът е частна инициатива, изразяваща гражданската позиция на журналистите Максим Караджов и Цветан Томчев, които от години следят проявите на дискриминация на етническа основа в Гърция.

Основен герой на филма „Родена във въздуха” е народната певица Любка Рондова, родом от с. Шестево, Костурско. През Гражданската война в Гърция (1946-1949 г.), 10-годишната Любка е прогонена в чужбина без родителите си, заедно с 28 хиляди деца, повечето българчета. След близо 60 години тя, заедно с авторите на филма, се завръща в родната си къща. Очаква я кошмарната реалност на обезлюдените български села в Костурско и страхът у малцината й връстници, останали там с погърчени имена.

Филмът е заснет с дарения от родолюбиви българи и разпространението му цели набирането на средства за заснемане на нова продукция за дискриминацията на сънародниците ни.

Гости на премиерата, която ще бъде на 1 декември от 19 ч. местно време в Дома на киното в София, ще бъдат народният певец Илия Луков, журналистката Силвия Трендафилова и историкът Спас Ташев.

Филмът е с дължина 35 мин. Преди прожекцията ще има въвеждащи думи от авторите и гостите, а след това се предвижда дискусия.

.

Цветан Томчев

5 коментара »

 • bojidar tchekov said:

  Браво и благодарности на всички които са работили за това благородно дело!

 • Валерия Кертикова said:

  Факт е, че гърците страшно ни мразят…… До такава степен, че дори отсъстваме в новините им ! В няколко новинарски блока за Балканите, информират за събития дори в Румъния, но не и от България…….. За петнайсеттина години, само един документален филм ми попадна за България, и там основен събеседник беше …….. Азис………. Браво на авторите за филма!

 • DIMITAR ANKOV said:

  Искам и аз да напиша нещо по отношение на дискриминацията спрямо бьлгарите в ГЬРЦИЯ ! Аз и моята майка,заедно с втория ми баща (който е грьк) живеем от дълги години в ГЬРЦИЯ на остров КОС .Преди една година майка ми се разболя сериозно но тогава не отидохме на лекар ! Преди две седмици моята майка получи инсулт и се наложи да я приемат в болницата.Първото нещо ,което завеждащата отделение още от вратата ме попита беше дали имаме пари !Ако нямате каза тя “още утре си заминавате” и това при положение че майка ми не може да върви и да говори и е в много тежко състояние ! Второто нещо което ме попитаха беше откъде сме .След като казах “от БЬЛГАРИЯ” възклицанието на завеждащата беше ” а браво само това ни липсваше и защо трябваше да я доведеш тук,какво толкова и има” при което останах изумен и не знаех какво да отговоря !Много моля ако някой иска да си каже мнението по този въпрос,защото от тези неща ми е много болно !

 • Atanasov said:

  До 1944 г. отношенията на гърци и българи бяха взаимно търпими. Някои гърци си смениха имената, тъй като не говореха вече друг език. Отношението към българите в Гърция се промени коренно след окупацията на България от Русия и широките опитите за военно проникване с гражданска война в северна Гърция. Последва за дълги години остра антибългарска пропаганда, която и сега има оставени дълбоки следи. Турците в Гърция имат много по добро положение от българите, въпреки вековете на окупация.

 • Raiko said:

  Явно си зависи от хората.Имаме приятелски семейства гърци, а пък бротовчедката на жена ми се ожени за грък след като овдовя и той е много културен човек.Добри и лоши хора има навсякъде, както ги има и в България и навсякъде по света.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.