Home » Авторски страници, българи зад граница, история

Паметници на насилниците над българите в Северозападна Гърция

2015.11.28 2 коментара
Spread the love

“Паметниците на насилниците над българите в Северозападна Гърция са обект на безмълвната съпротива на местните, а в българските гробища плочите с нашенски имена са изгребани и унищожени отдавна. Знаехте ли това?” – пита с тъга заради незнанието и забравата фоторепортерът Цветан Томчев, който заедно с Максим Караджов е автор на документалния филм “Родена във въздуха”, за чиято предстояща премиера нашето издание вече писа (вж. тук). Този филм, който разказва за репресиите над българите в Гърция, ще бъде показан в Дома на киното в София на 1 декември т.г.

Филмът е заснет с дарения от родолюбиви българи и разпространението му цели набирането на средства за заснемане на нова продукция за дискриминацията на нашите сънародници.

По-долу можете да видите снимки на Цветан Томчев на паметници и надгробни плочи от Северозападна Гърция. Снимките са направени в села до Преспанското езеро. Има и една архивна снима от с. Връбник*, което е близо до гръцката граница.

Сниманите бюстове са на гръцки водачи на групи, борци срещу българите, загинали там. По следите върху тях личи отношението на нашенците към тези “герои”. И в Шестево, и във всички други села с българи, кирилските надписи в гробищата са премахнати. Местните хора са разказали на Цветан Томчев и на снимачния екип на “Родена във въздуха”, че тук-там хората са скрили такива паметници в домовете си

Архивна снимка с надгробна плоча от с. Връбник, Албания, близо до гръцката граница

Архивна снимка с надгробна плоча от с. Връбник

Архивна снимка е от гробището на с. Връбник, което стои до днес, но и там вече не се учат да пишат на кирилица и новите надгробия са на латиница и албански език. Поне във Връбник не им рушат старите плочи…

9

13

3

2

4

5

12274761_10153753748469137_7009384733321146576_n

7

8

 

10

11
.

00

—————————————————————————————————————————————————–

* По време на Балканската война, през 1912 г. в село Връбник влизат гръцки войски, но международната комисия го оставя тогава в границите на Албания. По време на Първата световна война Връбник е част от автономната област Северен Епир, администрирана от Гърция и предадена на Албания през 1924 г. Благодарение на това местните българи са запазени от гърцизацията, наложена в съседните костурски села – Смърдеш, Въмбел, Косинец и др. След 1913 г. обучението в училището на Връбник се провежда на гръцки език, а от 1925 г. – на албански. До 1929 г. жителите на селото три пъти подават молба до албанските власти обучението да се провежда на български език, но това искане е отхвърлено. През 1939 г. от името на 70 български къщи във Връбник Никола Пандовски подписва Молба на македонски българи до царица Йоанна, с която се търси нейна намеса за защита на българщината в Албания, която по това време е италиански протекторат. След 1944 г. правителството на Енвер Ходжа предлага на България да бъдат изпратени български учители в Мала Преспа и във Връбник, но в духа на господстващия македонизъм тогавашните управници казват на албанските си колеги да се обърнат към властите в Скопие. Повече за с. Връбник вж. тук.

.

2 коментара »

  • Мариана (author) said:

    https://www.youtube.com/watch?v=rrs0p6Yaa78

    Изпълнение на народната певица Любка Рондова в предаването “В неделя с…” на БНТ на 6.02.2011 г. Родената през 1936 г.в село Шестево, Костурско, Егейска Македония, Любка Рондова е едно от децата бежанци, напуснали през 1948 г. родния си край в хода на Гражданската война в Гърция. Тя пази жива родовата памет и никога не крие българския си произход. Смело изрича истината за българите в Егейска Македония.

  • Митре Турунджов said:

    Поклон пред тази родолюбива българка от Егейска Македония. Защо нашите “политически мъже” не се вслушат в нейните преживелици описващи теглилата ма нашите сънародници останали в пределите на окупираните от Гъпция изконни български земи, или по точно за тежката им съдба след така наречената”гражданска война”, специално изценирана за искореняването на българското присъствие в Беломорието и последвалото погърчване и македонизиране на етническите българи от този регион, и то с прякото участие на тогавашното продажно комунистическо правиотелство в прогонването и унищожаването на многохилядното българско население, включително и около 30,000 дечица, разпръчкани из целия така наречн “социалистичесли лагер” и по късно “прибрани” от Титова Югославия и превъспитани по еничарския метод, да мразят всичко Българско и истинската им подина България.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.