Home » Авторски страници, българи зад граница

Малко българско училище – Чикаго, покана към БГ училищата в Северна Америка

2020.03.25 Няма коментари
Spread the love

Училище и учебен процес в извънредна ситуация

В създалата се ситуация на пандемия от COVID-19, сме изправени пред редица предизвикателства, които са свързани с реорганизацията на ежедневието ни. Новата и непозната реалност откъсна всички ни от нормалния ритъм на живот, който имахме. Учебният процес е само един от аспектите на промените, които учители, родители и ученици трябва да направим заедно. В извънредна ситуация са нужни извънредни усилия, за да съхраним важните дейности.

В тази връзка и взимайки под внимание всеки детайл от процеса на обучение, ние, Бордът на директорите на „Малко българско училище“, започнахме незабавни промени в учебния процес. Учителите на училището, с филиалите му, пристъпиха към актуализиране и изграждане на учебния план и материали, така че да са подходящи за преподаване онлайн. Проведени бяха редица обучения за учителите, в които бяха обучени как да използват възможностите, които предоставя платформата на Гугъл – G-Suite for Education. Чрез този пакет могат да се създават виртуални класни стаи, да се споделят документи (учебни материали, домашни работи, различни файлове за учебния материал), както и възможност за видео връзка в реално време между учители и ученици. Общите усилия и неуморна работа в продължение на дни, доведоха до създаването на методически ресурс за дистанционно обучение на учениците в условия на пандемия. За създаването на електронните материали са използвани също ресурсите на редица български издателства и платформи, които предоставиха безвъзмездно достъп до материалите си. Всички предприети стъпки са съобразени с учебните програми за обучение на ученици в неделните училища извън България. „Малко българско училище“ следва всички насоки и правила за организиране и реализиране на учебния процес на Министерство на образованието и науката на Р. България.

Обучението на децата ни е една от дейностите, които искаме да съхраним максимално в условията на изолация и пандемия. Водени от това желание, Бордът на директорите на „Малко българско училище“ взе решение да покани всички неделни училища от Северна Америка, които проявяват желание и интерес, да сподели безвъзмездно целия методически ресурс, с който разполага за дистанционно обучение. Екипът на училището е готов да предостави достъп и да помогне на всички учители и училища, които проявяват интерес. Също така, екипът на училището е на разположение за да отговаря на въпроси или да окаже нужна помощ при реализирането на дистанционно обучение за българските ученици в Северна Америка. Всички колеги, които имат желание да се свържат с нас, могат да го направят на електронен адрес [email protected] или да потърсят Георги Петров, председател на Борда на директорите на „Малко българско училище“ – [email protected].

Вярваме, че общите усилия на всички ще помогнат и ще доведат до успешно преминаване през този етап. Екипът на училището полага всички възможни усилия, за да осигури на учениците си стабилност в учебния процес и дистанционното обучение е възможност за завършване на учебната година в извънредната ситуация.

Бордът на директорите и екипът на „Малко българско училище“ призовава всички да спазват социална дистанция и изолация и да останат у дома.

 

24 март 2020 г.

Чикаго, Илинойс

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.