Home » Авторски страници, българи зад граница

Двудневно поклонение пред паметника на Левски в Босилеград

2020.02.19 Няма коментари
Spread the love

Два дни ще продължи поменът на гибелта на Апостола на свободата Васил Левски в Босилеград.

На 18 февруари около 60 души от клуб “Вяра, Надежда и Любов” при НЧ “Асклепион 1998” от Кюстендил и представители на НЧ “Христо Ботев” от с. Горановци, специално дойдоха с автобус и леки коли, и – с букети карамфили и кокичета – смирено се поклониха пред паметника на Апостола в Босилеград.

Гостите от Кюстендил изпълниха вълнуваща културна програма – рецитаторите Йорданка Зарева и Славян Грънчаров рецитираха „Левски” от „Епопея на забравените” и „Опълченците на Шипка” от Вазов. Сред участниците във възпоменателното тържество беше и почетният гражданин на Кюстендил Недко Каблешков – дългогодишен директор на Художествената галерия „Владимир Димитров – Майстора“ и един от учредителите на НЧ „Асклепион 1998“.

Иначе, клуб “Вяра, Надежда и Любов” редовно идва два пъти годишно в Босилеград – на 18 юли, по повод рождената дата, и на 18 февруари, по повод гибелта на Апостола.

Председателката на клуба г-жа Виолета Атанасова посети КИЦ „Босилеград” и проведе разговори с председателя му Иван Николов.

На 18 февруари следобед в Босилеград пристигна и делегация от Община Кюстендил. Кметът на Кюстендил, г-н Петър Паунов, положи венец и се поклони пред паметника на Левски в Босилеград, след което посети КИЦ „Босилеград”.

Поклоненията пред паметника на Левски продължават на 19 февруари.

От 12.00 часа Община Босилеград ще проведе своето възпоменание, а КИЦ „Босилеград”, Столична община и Граждански комитет „Западни покрайнини” от 14.00 часа ще проведат възпоменателна програма в КИЦ-а, след което ще положат венци и цветя пред паметника на Апостола.

 

КИЦ “Босилеград”

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.