Home » Авторски страници, българи зад граница, политика

Декларация срещу отказа от преговори на ЕС за присъединяване на РС Македония

2019.11.25 Няма коментари
Spread the love

ДЕКЛАРАЦИЯ СРЕЩУ ОТКАЗА НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ ДА ЗАПОЧНЕ ПРЕГОВОРИ ЗА ПРИСЪЕДИНЯВАНЕ НА РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ

Духът на Версай и Ньой надвисва отново над Балканите във време, когато балканските народи с искрени усилия се стремят да забравят миналото на раздора и противопоставянето, да осъществят заедно мирно съжителство в духа на идеите на Европейския съюз.

Българската общност в Чикаго е дълбоко обезпокоена от случилото се по време на последната среща на Европейският съюз, провела се на 17 и 18 октомври 2019 г. в Брюксел. Това събиране трябваше да ознаменува началото на присъединителните преговори на Република Северна Македония, с които тя да стане част от семейството на останалите европейски народи. Вместо това, срещата завърши с отказ от последващо разширяване на съюза, наложено от делегацията на Франция и лично от нейния президент Еманюел Макрон.

България има дълга и драматична история, но е оцеляла, въпреки превратностите на времето. След години на изолация, от 2007 г. страната ни е пълноправен член на Европа и участва в определянето на визията как да се развива нашият континент. Ние добре знаем, че проблемите на Балканите могат да бъдат разрешавани само по мирен път и в рамките на Европейския съюз. Затова нашият народ винаги е подкрепял безкористно стремежът на съседна Македония към независимост. Същата Македония, за която сме проливали кръвта си в няколко войни и чието население е най-близкото ни в региона. От ябълка на раздора, Република Северна Македония може да се превърне в просперираща демокрация, но само и единствено, ако бъде приета за членка на Европейският съюз.

Недоумение буди у всички нас позицията на г-н Макрон, прелюдия на която беше речта му в Белград, която ни напомня за отминалите времена на противопоставяне на Великите сили и делене на света на сфери на влияние. Република Франция е високо просветена страна, люлка на световна култура и наистина ще бъде жалко, ако оттук нататък тя бъде свързвана с подобно ретроградно мислене.

Настояваме за преразглеждане на нейната позиция и за отправяне на покана за членство към Република Северна Македония на следващата среща на ЕС в Загреб през 2020 г.

Обичта към една страна и пренебрегването на друга в политиката може да доведе само до нещастия за всички.

Чикаго, 23 ноември 2019 г.

“Български Национален Фронт” – Чикаго
(Председател инж. Александър Дърводелски)

МПО “Пирин” – Чикаго
(Председател Красимир Костов)

Представители на българската общност в Чикаго

————————————————————————————-

Участници в кръглата маса в Чикаго на тема 100 години от Ньойския договор, на която бе приета горната декларация.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.