Home » Авторски страници, българи зад граница, история

Кръглата маса в Чикаго – 100 години от Ньойския договор

2019.11.25 Няма коментари
Spread the love

В съботната вечер на 23 ноември МПО “Пирин” – Чикаго и Център “Българика” организираха кръгла маса на тема “100 години от подписването на Ньойския договор 1919-2019”. Събитието започна с кратка презентация на Веселин Андреев – секретар на МПО “Пирин”, посветена на събитията, довели до диктата от 1919 г.

След презентацията бе излъчен новият филм на проекта “Околобългарско”, озаглавен “Черната граница”. Във филма е показано как живеят хората, останали оттък границата сто години след една национална катастрофа.

Повече за него и проекта ТУК.

На събитието присъстваше българският генерален консул в Чикаго г-н Иван Анчев, по произход от Западните покрайнини. Той разказа накратко за съдбата на неговите предци, коментира Ньойския договор и дълбоко емоционалния документален филм “Черната граница”. Г-н Анчев благодари на ЕuroChicago и на “Околобългарско” за предоставянето на филма, и изрази надежда, че той ще бъде видян от много хора.

Вечерта завърши с дискусия по темата за договора, с професионални историци от българските училища в Чикаго. Тя бе водена от Василен Васевски – общественик и член на МПО “Пирин”, с участието на историците Камелия Попова, Стоян Дечев, Веселка Георгиева, Андрей Картелян и Светла Паскалева.

Те запознаха присъстващите с подробности и малко известни факти за Ньойския договор, и отговориха на техните въпроси.

Беше приета и декларация срещу ветото на Франция за разширяването на Европейския съюз, касаещо РС Македония и Албания, подкрепена от Българският национален фронт – Чикаго, МПО “Пирин” – Чикаго и представители на българската общност в града. С нея можете да се запознаете ТУК.

.

Текст и снимки: Петранка Стаматова

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.