Home » Авторски страници, българи зад граница

Българските ученици във Франция могат да избират родния си език като факултативна матура

2019.11.13 Няма коментари
Spread the love

Камелия Конакчиева. Снимка: Languebulgare.fr

Днес (б.р.: 8 ноември 2019 г.) изпитах огромното удовлетворение да присъствам на срещата между министър Красимир Вълчев и френския му колега, по въпроса за матурата по български във Франция. Френският министър ни увери, че българските ученици ще продължат да могат да избират български език като факултативна езикова матура и ако е възможно – дори и повече от факултативна!

За тази среща работиха много хора, на които дължим благодарност: от учителите и семействата в Първа българска гимназия в Париж, през Българско посолство в Париж и Постоянното представителство на България в ЕС в Брюксел, до експерти и директори в Министерството на образованието и науката.

Всички те ще се познаят и съм убедена, че очакват с нетърпение окончателното уреждане на въпроса. Искам да ги уверя в признателността на екипа ни. Но най-гореща благодарност изказвам на министър Вълчев, който намери най-ефективния начин да постави въпроса и, вече съм сигурна в това, да го доведе до добро разрешаване, в полза на учениците ни и многоезичието в Европа.

 

Камелия Трибулин-Конакчиева,

Българско училище “Кирил и Методий” – Париж

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.