Home » Авторски страници, българи зад граница

Българската култура в слово и визия – вълнуващо събитие в Чикаго

2019.11.12 Няма коментари
Spread the love

Както по-рано обявихме, на 10 ноември в Българския културен център „Магура“, бе представена “БЪЛГАРСКАТА КУЛТУРА В СЛОВО И ВИЗИЯ”. Организатори на събитието бяха Салон за българска култура и духовност, Културен център “Магура”, Лига на българските писатели в САЩ и по света, Българо-американски център за културно наследство, с подкрепата на Генералното консулство на Р. България в Чикаго.

На събитието, което бе уважено от българския генерален консул в Чикаго Иван Анчев, бяха обявени резултатите от международния литературен конкурс “ИЗЯЩНОТО ПЕРО ‘2019″ (вж. тук), за който 308 български автори, пръснати по различни континенти, изпратиха 796 творби. Наградените автори и творби в различните категории бяха оповестени от Снежана Галчева, председател на Салон за българска култура и духовност в Чикаго.

Сред наградените бяха и наши сънародници от Чикаго – Николета Моралес, Райна Недялкова и Калина Томова.

Научихме повече за дейността на “СПОДЕЛЕНА БИБЛИОТЕКА МАГУРА”, която бе представена от Бонка Георгиева.

Както и за проекта „ЗА БУКВИТЕ“ на Ангел Колев – гост от Филаделфия и председател на Лига на българските писатели в САЩ и по света.

Людмила Калоянова от Питсбърг, Пенсилвания, представи Лигата на българските писатели в САЩ и по света.

Специалният гост на събитието – РУМЕН ЛЕОНИДОВ бе представен от Васил Славов. Г-н Леонидов бе вълнуващ и увлекателен събеседник. Той донесе в Чикаго последната си книга “Покаяние Господне” и др. свои книги.

Румен Леонидов е поет, преводач, журналист и издател, автор на над 10 стихосбирки и други книги, а неговото сп. „Факел“ наистина осветява душите с огнено слово и талант – там, където се казват премълчани истини и имат място само големите по дух и сърце.

Г-н Леонидов е носител на престижни награди в България и чужбина, удостоен е през 2014 г. и със званието „Рицар на книгата“.

Отговори на въпроси:

Мнение за живота след смъртта:

Емил Стоев от формация “СЦЕНА БЕЗ ГРАНИЦИ” представи “НЕделни размисли” – басня, проза и стихотворение.

Театрална формация „Сцена без граници“

Български художници от Чикаго – Кина Бъговска, Петър Давидков, Полина Пеева, Елена Михайлова, Лина Григорова, Кирил Манасиев и Деница Маневска –  ни зарадваха с естетиката на своите нови картини.

Елена Попниколова, президент на сдружение “БЪЛГАРСКИ МУЗЕЙ в Чикаго”, представи своята лична колекция от аксесоари от XIX век.

По време на събитието имаше и базар-разпродажба на книги от български автори.

Срещата завърши с изпълнение на Ансамбъл “ХОРО” и коктейл.

—————

Видеоматериал на Дарина Проданова за събитието:

Българската култура в слово и визия from Dari Prodanova on Vimeo.

.

Още снимки от събитието:

 

Снимки: Петър Стаматов и Център “Магура”

Видео материали: Петър Стаматов и Дарина Проданова

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.