Home » Авторски страници, българи зад граница, политика

Ще гласува ли 44-ото НС 100 хил. лв. за БГ организации и медии зад граница?

2019.11.22 Няма коментари
Spread the love

В Народното събрание на Р. България, с вх. № 954-04-193/20.11.2019 г. (вж. тук), е внесено, чрез председателя на парламента Цвета Караянчева до председателя на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова, предложение за изменение и допълнение на Закона за Държавния бюджет на страната за 2020 г. Предложението, внесено от председателя на Комисията по политиките за българите в чужбина към НС Андон Дончев и други народни представители, е за създаване на програмен елемент “За финансово подпомагане на български културни организации и медии зад граница” в подпрограмата на ДАБЧ, към програма “Други дейности и услуги” на Министерски съвет.

Предложението, касаещо подпомагането на български организации и медии зад граница, бе обсъдено преди това в Комисията по политиките за българите в чужбина при НС и бе изпратено до Министерски съвет, чрез писмо до вицепремиера, отговарящ за българите в чужбина, Марияна Николова.

Това, както и други предложения, внесени преди второто четене на Закона за държавния бюджет, ще бъде разгледано в Бюджетната комисия, която трябва да се произнесе по него. И ще бъде гласувано в пленарна зала, когато Законът се гласува на второ четене, което ще стане на 3 и 4 декември.

Във връзка с това предложение представители на нашето издание се обърнаха на 20 ноември в кулоарите на Народното събрание към депутати от различни политически сили, с въпроса дали биха го подкрепили. Ето какво ни казаха те:

Депутатът от ГЕРБ и член на Комисията по политиките за българите в чужбина Тома Биков каза, че предложението не може да мине в този си вид.

Депутатът от “Обединени патриоти” Александър Сиди каза, че ще се обърне към колегата си от същата парламентарна група Борис Вангелов, който е член на Комисията по политиките за българите в чужбина и бивш председател на ДАБЧ, за да реши дали да го подкрепи.

Борис Вангелов каза по-късно, че ще подкрепи предложението и винаги е подкрепял такива предложения. Но каза и, че не вярва, че от ГЕРБ ще подкрепят това предложение.

Депутатът от “Обединени патриоти” и член на Комисията по политиките за българите в чужбина Юлиян Ангелов говори пред наш представител и за други начини за финансово подпомагане на БГ организации и медии зад граница, свързани с проекти на Външно министерство, както и с постановления на МС. Той каза също, че ще подкрепи предложението.

Председателят на Комисията по политиките за българите в чужбина Андон Дончев, който е и вносител на предложението, каза, че ще говори с представителката на ПП “Воля” в Бюджетната комисия, за да бъде то обяснено и аргументирано в тази комисия.

Депутатката от “БСП за България” и член на Комисията по бюджет и финанси Дора Янкова, която при предишния, 43-ти парламент, бе член на Комисията по политиките за българите в чужбина, каза, че ще подкрепи предложението. Тя каза също, че ще говори с колегите си в парламентарната група на “БСП за България” също да го подкрепят.

Председателката на НС Цвета Караянчева от ГЕРБ – изслуша учтиво нашия въпрос и обяснение за какво става дума и каза да се обърнем към председателката на Бюджетната комисия Менда Стоянова (тя също е от ГЕРБ).

Менда Стоянова, от своя страна, говори пред наш представител за други предложения, свързани с подпомагането на неправителствени организации, за които, по думите й, нямало регламент, по който да се случат.

Депутатът от ГЕРБ и председател на Комисията по култура и медии Вежди Рашидов каза шеговито, че всичко в тази държава се решава от Бойко Борисов.

Какво ще стане при гласуването на това предложение – за отпускане на 100 хил. лв от Държавния бюджет за подпомагане на БГ организации и медии зад граница – в Комисията по бюджет и финанси, както и в пленарна зала, предстои да видим.

Припомняме, че при предишно предложение за подпомагане на БГ организации и медии зад граница, което се случи по време на 43-ия парламент и беше за сума от 1 млн. лв., само 18 депутати от всичките 240 го подкрепиха (вж. тук). Предложението, внесено от тогавашния председател на Комисията по политиките за българите в чужбина Стефан Кенов и други членове на тази комисия, не бе подкрепено от Комисията по бюджет и финанси. А в пленарна зала за него гласуваха само 6 депутати от Реформаторския блок, 6 от Патриотичния фронт, 4 депутати от АБВ и 2 депутати от БДЦНС. Нито един депутат от ГЕРБ не го подкрепи в пленарна зала.

Надяваме се, че съдбата на настоящото предложение няма да бъде подобна. Защото, ако за коледни бонуси от по 6 000 лв. за всеки депутат има пари – като се умножи броят на депутатите – 240, по тази сума, се получава 1 440 000 лв. – то и за това предложение за 100 хил. лв., за частично подпомагане на над хилядата български организации в 64 държави, биха се намерили средства. Елементарната аритметика не обяснява всичко и подпомагането на БГ организации и медии зад граница, ако въобще бъде гласувано от 44-ото НС, би ставало по определени критерии и не “на калпак”. Но все пак, само за илюстрация – 100 000, делено на 1000, прави 100 лв. …

 

EuroChicago.com

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.