Home » Авторски страници, българи зад граница

Историята на Вашата ДНК

2019.10.08 Няма коментари
Spread the love

ИСТОРИЯТА НА ВАШАТА ДНК

Проф. д-р Никола Чаракчиев

Световен научен център

В средата на 2000 г. президентът Клинтън обяви от Източната зала на Белият дом, че е създадена „Първата чернова на човешкия геном – книгата с инструкциите за самите нас“. „Днес – каза Клинтън, – ние научаваме езика, на който Бог е създал живота.” (Т.е., че е идентифицирана информацията, която се съдържа в човешката ДНК).

Днес, две десетилетия по-късно, всеки може да постави в своята библиотека книга с Историята на Своята ДНК. Това стана възможно благодарение на инициативата на една от водещите световни генетични компании със символичното име 23andMe.com. През месец септември 2019 г. компанията съобщи на своите клиенти (които са приблизително 10 000 000), че чрез подизпълнителят Blurb Books издава във PDF формат „The story of Your DNA“.

Книгата съдържа 50 (неномерирани) страници и е с твърди корици. Тя се поръчва в персоналната лична страница на клиентите на „23andMe.com“ и се доставя от Blurb Books по-пощата в желан от клиента срок, в зависимост от цената, която сте одобрили. Базовата цена на книга е около $40. Информацията в книгата е актуална към 1 февруари 2019 г. Книгата съдържа обобщена персонална, но не интимна информация. Ще поясним, че обобщената лична информация се състои от териториален произход на прародителите на конкретната личност, а интимна информация е място, град и държава на раждане, дата и месец на раждане, имена на родители и роднини и т. н., които по международни норми са лични данни и са защитени със закон.

Източник: blog.23andme.com

Някои от нашите сънародници са поставили книгата в своята библиотека и гордо съобщават: „Това тука съм АЗ, а там, в библиотеката, е моето второ Аз.”

До “История на моята ДНК“ в семейната ни библиотека стои копие на „Тефтер (дневник и семейна счетоводна книга) на поп хаджи Димитър хаджи Костов“ от 1850 до 1862 г. (общо около 100 страници), който е прапрадядо на автора.

Благодарим на колектива на компанията „23andMe.com“, благодарим и на Франсис Колинс и Креик Вентер, осъществили декодиране на ДНК-то на човека, както и на Anne Wojcicki, вицепрезидент на „23andMe.com“, и на (нейния бивш съпруг) Сергей Брин.

.

________________________________

Prof. Nikola Charakchiev, Ph. D. Bulgarian Professional Genealogist, Chicago IL

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.