Home » Авторски страници, българи зад граница

Опасни практики (Потенциални измами)

2019.10.06 Няма коментари
Spread the love

Темата се предвижда да бъде дискутирана на Фестивала „Български дни в Чикаго“ на 26 октомври 2019 г., от 12.30 часа, в Des Plaines Public Library.

В световното пространство се предлагат разнообразни стоки и услуги, и методи за тяхното придобиване. Днес критериите за нормална и рискова търговия са трудно дефинирани. В последните години се забелязва, че се предлагат методи на търговия, наречени условно опасни практики или потенциални измами. Тези методи за търговия крият възможности за недоразумения. Ние ще направим опит за тяхното описание и ще предложим идея за тяхното нормализиране.

Систематизирането на “Опасните практики” е трудно поради факта, че те са много разнообразни и отскоро се появиха в пазарното пространство. Ще направим опит за тяхното изложение.

Мълчаливо съгласие. При този случай се изпращат въпроси с готови отговори и се съобщава, че ако не се отговори в определен срок, се приема предлаганият отговор. В този случай има елементи на изнудване. Например може ли да се появи абсурдът: „Желаете ли да приложим към Вас Евтаназия? Ако не отговорите, значи сте съгласни“.

Кибер защита. При този случай се предлага защита на Вашите компютри чрез тестване на Вашите съоръжения (т. е. бяло хакерство). Ако не сте съгласни Ви създават проблеми (т. е. черно хакерство).

Атрактивни имоти. Предлагат се за закупуване или ползване атрактивни имоти на занижени цени, и се изисква веднага предплата (т.нар. капаро). След получаването на сумата търговецът прекратява контактите си.

Изкуствен интелект. Има неофициални данни, че се използва вече и „Изкуствен интелект за генериране на измами“.

Лични данни. По различни поводи компании, с които сте в легални взаимоотношения, изискват от Вас т. нар. “Лични данни“, например Идентификационни номера, SSN, ЕГН, Банкова или застрахователна информация, информация за лични превозни средства, телефони номера и други. Тази информация може да бъде открадната от информационния масив на компанията или компанията да използва информацията нецелесъобразно.

Гласуване. При гласуване на цел съществуват строги правила, които предотвратяват измами. Основното е да бъдат избрани предварително независими комисии, които да спазват определени правила. Бюлетините от гласуването трябва да се съхраняват надеждно до следващото гласуване и да бъдат публично достояние .

Избор на „Борд на директорите“. При Избор на „Борд на директорите“ съществуват строги правила, които предотвратяват измами. Основното е да бъдат избрани предварително независими комисии, които да спазват определени правила. Първоначално трябва да бъде избрана комисия по „Проект за листата с кандидатите за Борд на директори“, а впоследствие и комисия по „Броене на бюлетините“. Тези две комисии са задължителни при избор на Борд на директорите на т. нар. „Етажна собственост“. Средствата за комуникация на членовете на Борда на директорите трябва да бъдат публично достояние.

Покупки на стоки. При покупки на стоки могат да се калкулира погрешно тяхната цена, брой или разнообразни други недоразумения.

Ремонти. Диагностиката на машини и съоръжения трябва да бъде писмено документирана преди заплащането на договорената сума.

Глоби. Съществува един генерален въпрос: Коя институция има законно право да глобява? Всяка институция ли, с която имаме някакви моментни или договорни отношения, може да ни глобява по нейна преценка, или това трябва да бъде записано в някакъв договор? Този проблем предстои да бъде изяснен.

Документи. Оригинали или копия на документи се показват само от разстояние, без да се копират. По принцип документи се показват само на “Лицензиран оператор на лични данни“, след представяне на специален документ.

Комуникации. При защита на Вашите тези Вие може да употребите случайно непрофесионални изрази. Съществува метод за комуникиране чрез т. нар. Постери. Практично е във Вашата чанта да има три постера (листа) с надписи: “Внимание!”, “Въпрос?”, “Протест!!!”. Употребата на тези Постери в повечето случаи има „разузнавателен“, неочакван, интересен или стресиращ ефект. Ефектът на постерите се увеличава, ако те бъдат ламинирани.

Какви са средствата и методите за предпазване от „Потенциалните измами“?

Предлагаме Ви следните идеи:

1. Съобщете на лицата или компаниите, че (по Ваше мнение) изискваната от тях информация е тип „Потенциална измама“.

2. Съобщете на лицата или компаниите, че изискваните от тях данни са Лични данни и те са защитени от законите на България, Европейския съюз и САЩ. В България съществува Агенция за защита на личните данни, в Европа действа Комисия за зашита на личните данни GDPR (в действие от 25 май 2018 г.) и налага глоби до 20 000 евро (законите са валидни и на територията на САЩ за европейските граждани). В САЩ съществуват редица закони, които предстоят да бъдат съобщени.

По Ваша преценка може да изискате от лицата или компаниите т. нар. Бизнес карта, Лична карта, телефонни номера или електронен адрес, гаранционна карта и други идентификационни документи. Много е авторитетно преди всеки бизнес (или личен) контакт да представите своята Визитка и да изискате Визитката на лицето, с което контактувате.

Пазете и съхранявайте Вашите касови бележки и фактури в специална кутия за продължително съхранение.

5. По Ваша преценка може да попитате дали компанията, с която контактувате, е член на Better Business Bureau (BBB).

„Светът е голям и измама дебне отвсякъде“. Ние направихме един малък опит да Ви ориентираме.

 

Проф. Никола Чаракчиев

——————————————————————-

Prof. Nikola Charakchiev, Ph. D. Bulgarian Professional Genealogist, Chicago IL

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.